Jedenje puno soli može povećati rizik od razvoja ekcema, kažu znanstvenici. Zapravo, samo jedan dodatni gram dnevno - količina natrija koja se nalazi u Big Macu - može povećati rizik od upale kože za 22 posto.
Ekcem, također poznat kao dermatitis, stanje je koje uzrokuje nepodnošljiv svrbež koji može postati crveno, ispucano i bolno.
Što uzrokuje problematično stanje kože?
Brojne stvari mogu izazvati stanje kože, uključujući alergije, odjeću i hladno vrijeme.
Istraživači iz San Francisca (UCSF) kažu da bi i vaša prehrana mogla imati veze s tim, posebice razine natrija koje konzumirate. Natrij, koji većina ljudi konzumira u obliku soli, povećava rizik od hipertenzije i srčanih bolesti.
Istraživanje sa Sveučilišta Tulane također je povezalo prehranu bogatu natrijem s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su nedavno otkrili da se natrij skladišti u koži, gdje može igrati ulogu u upali tipičnoj za ekcem. Znanstvenici s UCSF-a predložili su da bi ograničavanje količine natrija koju jedete moglo biti jedan od načina upravljanja stanjem kože.
Katrina Abuabara, izvanredna profesorica dermatologije na UCSF-u i autorica studije, rekla je: "Većina Amerikanaca jede previše soli i mogu sigurno smanjiti unos na preporučene razine. Pacijentima može biti teško nositi se s napadima ekcema. Pogotovo kada ih ne mogu predvidjeti i nemaju preporuke što mogu učiniti da ih izbjegnu."
Istraživači su analizirali podatke više od 215.000 ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva u dobi između 30 i 70 godina, koji uključuju uzorke urina i elektroničku medicinsku dokumentaciju. Mogli su reći koliko natrija svaka osoba jede iz svojih uzoraka urina i mogli su vidjeti imaju li ljudi dijagnozu atopijskog dermatitisa - i koliko je ozbiljan - iz šifri na recept. Tim je otkrio da je svaki dodatni gram natrija izlučen u urinu tijekom 24 sata povezan s 11 posto većim izgledima za dijagnozu ekcema i 16 posto većim rizikom od aktivnog slučaja. Što su ljudi konzumirali više soli, to je veći njihov rizik od ozbiljnog ekcema, a svaki gram soli povezan je s 11 posto većim izgledima za povećanje ozbiljnosti.
Istraživači su također proučili 13.000 odraslih Amerikanaca u Nacionalnom istraživanju o zdravlju i prehrani. Otkrili su da je konzumacija samo jednog dodatnog grama natrija dnevno – oko pola žličice kuhinjske soli – povezana s 22 posto rizika od aktivnog slučaja ekcema. Studija je objavljena u JAMA Dermatology.
Koliko soli trebamo konzumirati dnevno?
NHS je postavio smjernice o maksimalnoj količini soli koju biste trebali jesti dnevno, u skladu s vašom dobi.
- Ispod jedne godine: manje od 1 g
- Od jedne do tri godine: ne više od 2 g
- Od četiri do šest godina: ne više od 3 g
- Od sedam do 10 godina: ne više od 5 g
- 11 i stariji: ne više od 6 g
Šest grama iznosi otprilike žličicu soli što nije puno, no može biti teško izmjeriti koliko konzumirate tijekom dana jer su mnoge namirnice i začini slaniji nego što biste očekivali.
Otprilike tri četvrtine soli koju jedemo dolazi iz pakirane hrane koja je sastavni dio naše dnevne prehrane, poput kruha, žitarica za doručak, mesnih proizvoda i gotovih jela, kaže NHS. I prilično je nemoguće znati koliko soli ima u jelima za van, jelima u restoranima ili brzoj hrani.
Koje namirnice sadrže previše soli?
Umaci također mogu sadržavati puno soli, poput sojinog umaka, granulata za umak, kečapa, senfa, majoneze i smeđeg umaka.
Neke iznenađujuće namirnice za koje možda niste znali da sadrže puno soli uključuju:
- Sir
- Žitarice za doručak
- Juhe iz konzerve
- Kruh, peciva i pizze
- Keksi, kolači i torte
- Mesne prerađevine – kobasice, slanina i šunka
- Topljive tablete, kao što su lijekovi protiv bolova, vitamini ili lijekovi na recept, također mogu sadržavati visok udio soli
Kako biste vidjeli koliko soli ima u pakiranoj hrani, možete pogledati "količinu po porciji". Neke oznake hrane imaju sustav koji vam pomaže vidjeti ima li hrana nisku, srednju ili visoku količinu soli.
Pokušajte smanjiti količinu hrane koju jedete sa srednjom i visokom razinom soli. Također možete pokušati upotrijebiti kalkulator natrija kako biste dobili predodžbu o tome koliko soli jedete na dan.
Nutricionistica Sonia Pombo, iz Action on Salt, prethodno je otkrila skrivene "zamke soli" koje povećavaju sadržaj natrija u vašim obrocima, piše The Sun.
POGLEDAJTE VIDEO: Izdano upozorenje za dio Hrvatske: Prijete zaraze, evo kako piti vodu i jesti hranu