KOJI POTHVAT! / Rodila zdravog dječačića nakon transplantacije jajnika

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija
11.6.2015.
8:55
Thinkstock/Ilustracija
Play logo

Anemija srpastih stanica mladoj je ženi dijagnosticirana kad je bila petogodišnjakinja. S 11 je emigrirala u Belgiju gdje je podvrgnuta liječenju. Anemija srpastih stanica najprije se liječi kemoterapijom, a potom presađivanjem koštane srži.

Nakon kemoterapije i presađivanja koštane srži te jednogodišnje terapije imunosupresivnim lijekovima drugi djevojčin jajnik izgubio je funkciju. Tad joj je bilo 15 godina, a dvanaest godina kasnije liječnici su joj uspješno presadili vlastito tkivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći računa o budućnosti djevojčice i o tomu da bi jednoga dana mogla razmišljati o majčinstvu, belgijski su joj liječnici prije kemoterapije uklonili desni jajnik i zamrznuli dio tkiva. Tada je imala 13 godina.

Veliko postignuće

U časopisu Human Reproduction objasnili su da se na taj način i djevojčicama oboljelim od raka može omogućiti da kasnije u životu imaju djecu.

Riječ je o velikom postignuću u ovom području medicine, jer djeca pacijenti većinom dobro reagiraju na razne terapije, rekla je Isabelle Demeestere, ginekologinja u belgijskoj bolnici Erasme. "U ovakvim slučajevima zamrzavanje tkiva jajnika jedina je opcija za očuvanje plodnosti", dodala je. U zadnjih 15 godina njezin je tim zamrznuo tkiva jajnika pedesetak bolesnih djevojaka. "Naš uspjeh predstavlja nadu za sve djevojke koje će ubuduće biti liječene od bolesti srpastih stanica, sarkoma ili leukemije. Zahvat je rutinski, a mladim će djevojkama omogućiti da jednoga dana imaju vlastitu obitelj", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Dosad je bilo slučajeva uspješnih trudnoća nakon transplantacije jajnika kod odraslih pacijentica, no ovo je prvi zabilježen slučaj trudnoće u kojemu se koristilo zamrznuto tkivo djevojčice u predpubertetskoj dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada Belgijka u studenome prošle godine rodila je zdravog dječačića.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo