Začini koje spominjete spadaju u mediteransku grupu začina, od kojih većina ima slična ljekovita djelovanja. Važno je naglasiti antibiotsko, antiseptičko i antioksidativno.
Istaknuti neki začin kao najbolji nauštrb drugog nije korisno, upravo je kombinacija raznih biljaka i namirnica u svakodnevnoj prehrani ono što je čini raznovrsnom, bogatom i cjelovitom. Stoga ću navesti nekoliko činjenica u nadi da će vas potaknuti da nastavite koristiti sva tri začina.
Uz navedeno, ružmarin je dobra pomoć kod niskog krvnog tlaka, potiče izlučivanje mokraće iz organizma, poboljšava cirkulaciju te se često koristi u gelovima protiv reume i upale zglobova.
Preparati na bazi bosiljka upotrebljavaju se za opuštanje napetih mišića, za poticanje probave te za vraćanje tjelesne snage.
Origano je poznat kao jedan od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika sa snažnim antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem, ali i kao jedan od najjačih prirodnih antioksidansa. Izvrstan u vrijeme prehlada.
Koristite ih u salatama, jelima s tjesteninom, hladnim umacima, za pripremu ribe i piletine. Začinite mozzarellu maslinovim uljem i bosiljkom i uz to servirajte svježu rajčicu. Osim uz rajčicu, bosiljak se izvrsno slaže s pirjanim patlidžanom i tikvicama.
Origano koristite za salate intenzivnijeg okusa (npr. s fetom), meksička jela, prženo i zapečeno povrće. Ružmarin koristite za jela od ribe i mesa, divljač, jela iz pećnice, talijanska jela s grahom, za aromatiziranje ulja itd.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com