Jogurt je ukusan i kremast te je odličan način da započnete dan, ali neki su bolji za vas od drugih. Stručnjakinje su za Today otkrile koji je najzdraviji jogurt.
"Jogurt nudi niz zdravstvenih dobrobiti. Mnogo je istraživanja koja sugeriraju da on može poboljšati zdravlje vaših crijeva povećanjem broja dobrih bakterija", objasnila je registrirana dijetetičarka iz američkog Dallasa Caroline Susie.
"Jedenje jogurta također je povezano s nižim krvnim tlakom. I, ovisno o vrsti jogurta, on može sadržavati pozamašnu količinu proteina i masti, što pridonosi osjećaju sitosti te to može pomoći ljudima kod kontroliranja svoje težine", dodala je.
"Jogurt je također dobar izvor drugih mikronutrijenata, posebno kalcija i vitamina D", rekla je dr. Whitney Linsenmeyer, docentica na Sveučilištu Saint Louis i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.
Pripazite na količine šećera u jogurtu
Hranjive tvari u jogurtu podržavaju zdravlje crijeva, zdravlje srca, regulaciju tjelesne težine i stanje vaših kostiju i mišića, ali neke su vrste jogurta zdravije za vas od drugih.
Jogurt pruža neke hranjive prednosti, poput kalcija i vitamina, ali neki od njih mogu sadržavati iznenađujuće veliku količinu dodanog šećera ili iznenađujuće malo proteina.
Stručnjakinje savjetuju da prije kupnje jogurta uvijek provjerite etiketu i vidite kolika im je prehrambena vrijednost te imaju li dodanog šećera.
Također, morat ćete odabrati količinu masnoće koju želite u svom jogurtu: nemasni, niskomasni ili punomasni. No, općenito, ovaj će izbor ovisiti o vašim osobnim preferencijama i zdravstvenom stanju.
Koji jogurt je najzdraviji?
Pri odabiru zdravog jogurta obratite pažnju na:
- Minimalno dodanog šećera. Susie ne preporučuje više od deset grama, ali manje je uvijek bolje.
- Dobru količina proteina, najmanje pet grama.
- Sadržaj masti koji podržava vaše prehrambene ciljeve i preferencije.
Grčki jogurt
Stručnjaci za hranu i zdravlje zaista vole grčki jogurt, a za doručak ih jedu neurolozi, onkolozi i stomatolozi.
"Gust je i kremast jer je procijeđen kako bi se uklonila tekuća sirutka. Također je prepun proteina. Većina grčkih jogurta ima otprilike dvostruko više proteina od običnog jogurta", pojasnila je Susie.
Islandski (Skyr) jogurt
Kao i grčki jogurt, islandski se pasira, što mu daje gušću teksturu i veći sadržaj proteina od običnog jogurta.
"Mislim da je ponekad čak kremastiji i gušći od grčkog jogurta, da budem iskrena", rekla je Susie.
Nazvan i skyr, islandski jogurt tradicionalno se smatra vrstom sira.
21. Jogurt s probioticima: Jogurt s aktivnim kulturama probiotika pomaže u obnavljanju ravnoteže dobrih bakterija u crijevima. To može skratiti trajanje proljeva i poboljšati opće zdravlje probavnog sustava.
Jogurti bez mlijeka
Ako ne volite ili trebate izbjegavati mliječne proizvode, u trgovinama postoji mnoštvo mliječnih jogurta koji nisu mliječni, koji su napravljeni od mlijeka od soje, indijskog oraha, kokosa i konoplje.
Soja je nutritivno najusporedivija s mliječnim jogurtom.
"Međutim, ovdje vrijede iste smjernice, posebno kada je u pitanju ograničavanje dodanog šećera", istaknula je Linsenmeyer.
POGLEDAJTE VIDEO: Ava ne ide u Sabor, ali europski izbori su blizu: 'Imam dobar program'