Kemikalija koja uzrokuje rak pronađena u omiljenoj hrani većine ljudi

Image
Foto: giphy.com

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila kako akrilamid, kemikalija koja nastaje u hrani, potencijalno povećava rizik od razvoja raka.

3.7.2014.
12:04
giphy.com
VOYO logo

Akrilamid je otkriven u kavi, prženim krumpirićima, odnosno čipsu, krekerima, keksima, hrskavom kruhu i pojedinoj dječjoj hrani.

Do pojave te opasne kemikalije dolazi kada se hrana prži, peče i boji u smeđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorica Diane Benford iz EFSA-a pojansila je kako se akrilamid konzumira oralno nakon čega se apsorbira kroz gastrointestinalni trakt u sve organe. Tijekom tog procesa stvara se glicidamid koji uzrokuje mutacije gena i tumore. Za sada je istraživanje provedeno na životinjama.

Kod ljudi je potvrđeno da akrilamid povećava rizik od razvoja raka, a tek će se provesti testiranja koja će točno utvrditi koje su razine te kemikalije u hrani štetne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već moraju mijenjati način proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo