U čaju od kamilice nalazi se spoj pod nazivom apigenin koji otežava rad stanicama raka.
Znanstvenici s Ohio State Universityja ustanovili su da apigenin može blokirati sposobnost stanica raka dojke da žive duže od normalne stanice, onemogućiti njihovo širenje te ih čini osjetljivijima na terapiju lijekovima.
Čaj od kamilice, peršin i celer su najbolji izvori apigenina, no ovaj spoj se može naći i u raznom voću i povrću koji su uobičajeni u mediteranskoj prehrani.
Apigenin djeluje i protuupalno, te pomaže proteinima da isprave abnormalnosti RNK – molekula koje su nositelji genetskih informacija – što je razlog za pojavu oko 80% raka.
Molekularni genetičar profesor Andrea Doseff, s Ohio State Universityja, kaže: 'Znamo da se moramo hraniti zdravije, ali u većini slučajeva ne znamo točan razlog zašto je nešto zdravo, tj. kako točno djeluje na tijelo. Ovdje vidimo da spomenuti spoj djeluje korisno na proteine u tijelu. Smatramo da to djelovanje na specifične proteine može imati veliku vrijednost kao prevencija protiv raka.'
Stanice raka napreduju inhibirajući procese koji bi uzrokovali njihovu smrt, a apigenin to može spriječiti.
Zanimljivo je da su znanstvenici ustanovili da apigenin djeluje na nekih 160 proteina u ljudskom tijelu. Za usporedbu, lijekovi koje proizvodi farmaceutska industrija ciljaju samo na jednu molekulu, piše u studiji objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences.