Pitanje sigurnosti kalcija u tabletama vrlo je važno, jer na stotine tisuća žena uzima kalcij za jačanje kosti - u sklopu preventivne terapije protiv osteoporoze.
No, prema novoj studiji, kalcij se više ne smije gledati kao na lijek s malim rizikom. Umjesto da piju tablete kalcija, znanstvenici predlažu da ljudi jedu više hrane bogate kalcijem, poput mlijeka, sira te zelenog i lisnatog povrća. Tvrde da je sigurnost tableta kalcija krajnje upitna, jer bi zapravo mogle učiniti više zla nego dobra.
Nakon pregledavanja evidencije podataka 24.000 ljudi u Njemačkoj u dobi od 35 do 64 godine, koji su sudjelovali u 11 godina dugom nutricionističkom istraživanju, pokazalo se da oni koji su koristili tablete kalcija imaju dvostruko veći rizik od srčanog udara nego drugi.
Oni koji su uzimali bilo koju vrstu suplemenata, uključujući kalcij, imali su 86 posto veću vjerojatnost da dobiju srčani udar nego oni koji dodatke prehrani nisu uzimali. Međutim, rizik za one koji su uzimali samo kalcij bio je čak i veći.
'Bujica' minerala umjesto sporije apsorpcije
Znanstvenici smatraju da tablete kalcija unose previše minerala u krv, dok se kalcij iz hrane i pića apsorbira sporije.
Profesori Ian Reid i Mark Bolland, sa Sveučilišta Auckland na Novom Zelandu misle da ljude treba odgovarati od uzimanja kalcija i drugih dodataka.
'Pogrešno je i gledati na te tablete kao na 'prirodne', jer one nikad ne proizvode isti učinak kao kalcij koji dobivamo putem hrane', dodali su.
Iz britanskog Udruženja za osteoporozu The National Osteoporosis Society skeptični su prema ovoj novoj studiji. To možda ni ne treba čuditi jer ovakva udruženja često financiraju farmaceutske tvrtke koje proizvode dodatke prehrani.