KAKO ZASPATI / "KAO KLADA" 7 savjeta za lakši san

Nesanica je bolest modernog doba koja loše utječe na čitav organizam, a između ostalog,uzrok je loše koncentracije te povećava rizik od srčanih bolesti.

29.3.2015.
15:46
VOYO logo

1. "Isključite se" sat vremena prije odlaska na spavanje

Ako planirate ići u krevet u ponoć, oko 23 sata prigušite svjetla i ugasite elektroničke uređaje (televizor, laptop, mobitel). Takvo okruženje će vas pripremiti za spavanje i poželjno je da ga uvrstite u svoju večernju rutinu.

2. Tuširanje

Topli tuš ili topla kupka mogu vam biti od velike koristi. Naime, temperatura tijela se brzo spušta kada izađete iz tople kupaonice, a istraživanja su pokazala da smanjenje temperature može izazvati pospanost, jer se brzina otkucaja srca smanjuje, a metabolizam se usporava. Tako će se i vaše tijelo i vaš mozak lakše ugasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Obujte čarape

Idealno bi bilo da vam pred spavanje ekstremiteti budu zagrijani, a ostatak tijela malo manje topao. Naime, prema jednom istraživanju, nošenje čarapa širi krvne žile i potiče rad krvotoka što doprinosi uspostavljanju savršene temperature za spavanje.

4. Probajte vježbu 4-7-8

Riječ je o vježbi disanja koja se izvodi tako da udahnete kroz nos /4 sekunde), fokusirate se na pluća koja se ispunjavaju zrakom, zadržite zrak (7 sekundi) i lagano izdahnete na usta (8 sekundi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Izbjegavajte odlazak u krevet ako vam se još ne spavanje

Ako niste pospani, a odlučite otići u krevet, sigurno se nećete uspavati, nego će vam biti sve gore i gore što više vremena budete proveli u krevetu. Bolje i sedam sati sna, nego devet sati ležanja i brojanja ovaca.

6. Ustanite iz kreveta

Ako vam se ne spava, ležanjem u krevetu i prevrtanjem nećete se uspavati, nego ćete postati nervozni. Ustanite i ne palite jako svijetlo. Radite nešto što vas umiruje – čitajte, rješavajte križaljku, popijte čaj – što god bi vam moglo pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Ne gledajte na sat.

Što više gledate na sat, to će vam teže biti. Ako stalno provjeravate koliko je sati, sve veći pritisak vršite na sebe da zaspite. Okrenite sat od sebe i ne provjeravajte vrijeme. Ništa vam neće značiti saznanje koliko je sati. Samo provjerite jeste li navili budilicu i to je to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo