KAKO ZALIJEČITI OPEČENA USTA? / Stomatolog otkriva spasonosne trikove koji će vam olakšati kad vas prevari vrući napitak

Važno je da, kada se opečete prevrućom hranom ili pićem, ne unosite u usta ništa što je ekstremnog okusa. Sve mora biti neutralno i na sobnoj temepraturi.

15.12.2017.
21:47
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada se u hladnim danima želimo ugrijati, obično posežemo za toplim napitcima i hranom. Ali događa se da, u želji da popijemo ili pojedemo nešto stvarno jako toplo, opečemo usta. Svi koji su to iskusili, znaju koliko je grozan osjećaj imati opekline i ranice na jeziku i nepcu. Nažalost, one dosta sporo prolaze i nema baš nekog lijeka koji će preko noći zaliječiti opečena usta. Stomatolog Eunjung Jo ima savjete kako barem ne pogoršati postojeće stanje i ubrzati proces zacjeljivanja.

Jedite meku hranu

U te dane jedite meku i laganu hranu kako ne biste dodatno iritirali opečeno područje. To znači da su grickalice, orašasti plodovi i sve to što je oštro i tvrdo izvan jelovnika. Jogurt je dobar izbor jer hladi i nježan je prema koži.

Slučajno ste opekli jezik? Hladna voda pomaže, ali ovaj trik je još učinkovitiji (ne, ne radi se o ledu)

Izbjegavajte vruće, hladno i začinjeno

Sve što unosite u usta trebalo bi biti sobne temperature. Sve što je ekstremno, trenutno nije dobrodošlo. Dakle, bez začina, juhe, rezanaca i sladoleda.

Kiselo je strogo zabranjeno

Kava, vino i gazirana pića trebaju biti prekriženi barem prva dva dana. Sve troje je nevjerojatno kiselo i usporit će zacjeljivanje opeklina. Čak ni kavu s mlijekom nemojte piti , iako mlijeko malo razblažuje kiselinu. Dr. Jo savjetuje da je najbolje izbjegavati bilo kakvu kavu u tim danima, piše Daily Mail.

Neka vam usta budu čista

Bakterije na otvorenoj rani uzrokuju infekciju i usporavaju liječenje. Isto je i s ustima. Nakon što se opečete, temeljito operite zube i dezinficirajte usta vodicom za ispiranje. Pijte mnogo vode.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali