Play ponuda

KAKO PREPOZNATI NARCISA?: / Možete ih otkriti prema samo jednoj reakciji

Image
Foto: Giphy

Osim što su otkrili da narcisi na kritike odgovaraju agresijom, stručnjaci ističu da se tomu može doskočiti u najranijoj dobi.

12.6.2017.
12:37
Giphy
Play ponuda

Kada su izloženi kritikama, narcisi postaju agresivni, pokazuje istraživanje. S druge strane, ljude s visokim samopouzdanjem kritike uglavnom ne diraju. Razlika je između ova dva tipa karaktera u tome što narcisi imaju poprilično čudnu vezu sa svojim samopouzdanjem pa mrze biti kritizirani. Njihova je reakcija na kritiku uglavnom agresija.

Psiholozi su istražili razinu samopouzdanja, narcizma i agresivnog ponašanja na 520 studenata. Ispostavilo se da su, na primljenu kritiku, oni s višim stupnjem narcizma reagirali agresivnije od ostalih.

"Narcisi žele kazniti ili pobijediti one koji su uvrijedili njihovo visoko mišljenje o sebi. Ljudi koji pretjerano vrednuju sebe, skloni su uzrujati se i verbalno iskaliti na onima koji ih kritiziraju", rekao je autor istraživanja.

Image
SOCIOPAT, NARCIS ILI MAKIJAVELIST: /

Saznajte koja je vaša mračna strana - ako se usudite

Image
SOCIOPAT, NARCIS ILI MAKIJAVELIST: /

Saznajte koja je vaša mračna strana - ako se usudite

Naslućuje se već u djetinjstvu

Studenti s visokim samopouzdanjem nisu pretjerano reagirali na kritike, dok je za narcise to prevelik udarac na ego. Ipak, narcisoidnost se može prevenirati u najranijoj dobi, smatra profesor Brad J. Bushman.

"Ako djeca pokazuju visoko mišljenje o sebi, a okolina im to ne potvrđuje, potencijalno mogu postati opasnima za ljude oko sebe", upozorava profesor.

Prema narcisima je najbolje nastupiti direktno jer oni narcisoidnost ne smatraju negativnom osobinom. Naprotiv, misle da su nadmoćniji od ostalih i ne srame se to priznati.

Play ponuda
Play ponuda