Kad osjećate da ćete 'puknuti', ovako se možete brzo smiriti

Nitko ne vodi život bez stresa, no liječnici vjerojatno vode najstresnije živote, jer svakodnevno spašavaju živote, a i nagledaju se svakakvih ljudi.

9.2.2015.
13:39
VOYO logo

Dišite s namjerom

Mnogi ovo nazivaju brzinskom pomoći: centrirajte se gdje god bili. Nema veze stojite li, ležite, sjedite, osjetite kako dijelovi vašeg tijela dodiruju tlo... samo osjetite kako ste spojeni sa zemljom. U početku dišite prirodno, da biste ubrzo udahnuli četiri puta usput u sebi govoreći 'Ja sam'. Zatim četiri puta izdahnite, dok sami sebi govorite 'miran'. Ponavljajte ovu 'Ja sam... miran' mantru u ciklusima od četiri ponavljanja ili najmanje dvije minute.

Nulirajte svoje točke pritiska

Ključne točke akupunkture na glavi, licu i rukama smještene su uz živčane završetke, pa ako njih pritišćete možete smiriti i živčani sustav, koji 'podivlja' kad ste pod stresom. Pokušajte pristisnuti mesnati dio ruke između palca i kažiprsta. Možete to učiniti za vrijeme stresnog sastanka, u tramvaju... a nitko neće znati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pustite umirujuću glazbu

Unutrašnji ritam tijela lako se može povezati s vanjskim ritmom glazbe, kao kad ste na moru pa automatski počnete disati sporije i puls vam se uspori i počne se približavati ritmu mora i valova. Ista stvar se događa s glazbom, pogotov reggaeom, koji vas može jako smiriti.

Zaplešite

Istraživanja su dokazala da romantika smanjuje proizvodnju hormona povezanih sa stresom, a mnogi smatraju ples romantičnim. Ako ste u vezi ili braku, razmislite o tome da zajedno upišete neki plesni tečaj. Zbližit će vas, može potaknuti strasti, a usput će vas i osloboditi stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite zahvalni na onome što imate

Svaku noć nabrojite tri stvari zbog kojih ste zahvalni taj dan. To mogu biti sitnice, kao šalica fine kave, ili velike, kao podrška vaše obitelji. Kad steknete tu naviku, shvatit ćete koliko pozitivno utječe na vas. A ako uključite i ostatak obitelji, još ćete se više povezati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo