Još stignete donijeti novogodišnju odluku o mršavljenju

S obzirom da imate već ponešto iskustva, ni sami niste sigurni hoćete li se uspjeti pridržavati novogodišnjih odluka, no svejedno svaki put iznova donesete nove. Do kraja siječnja 36 posto osoba koje su odlučile smršavjeti početkom godine, odustane. No nema razloga da pokleknete.

Samo trebate donijeti čvrstu podluku i pripaziti da ne činite neke od ovih, najčešćih pogrešaka:

1. Imate na umu nejasnu odluku koja se temelji isključivo na rezultatima

Ako samo želite smršavjeti, no niste razradili nikakav plan u kojem ste opisali što sve, dugoročno gledano, morate promijeniti, teško da će vaš plan uroditi plodom. Bolje je da razmišljate na način da ćete jesti manje masne hrane, ili više povrća, ili manje porcije, ili manje šećera, nego da prestanete jesti i čekate da uletite u stare traperice.

2. Zadržali ste odluku u glavi

Zapisivanje cilja može učiniti da on djeluje stvarnije i da lakše prebrodite neizbježne krize. Za još bolji uspjeh, podijelite svoj plan s bližnjima. Oni vas mogu poticati u vašem trudu, a i bit će vam neugodno varati.

3. Smatrate da ćete tijekom tri tjedna u potpunosti promijeniti prehrambene navike

Prije će vam trebati tri mjeseca. Zato nemojte poluditi i odustati kad vam se nakon mjesec dana bude činilo kao da se još uvijek samo mučite. Budite strpljivi, sve će doći na svoje.

4. Nedostaje vam samopouzdanja

Ako krenete sa stavom da nećete uspjeti, stvarno će se to dogoditi. No ako smatrate da to možete učiniti, lakše ćete se pridržavati plana i programa. Kako biste održali samopouzdanje, usredotočite se na svoju snagu, a ne na slabe točke.

5. Ne pratite svoj proces

Ponekad je vrlo teško stati na vagu, pa zato mnogi ljudi to i ne čine. No pazite na to što se zbiva i zapisujte sve; bilo da se važete, mjerite opseg struka ili pratite što jedete. Tako ćete moći proslaviti svaki novi uspjeh. Ali budite spremni i na zastoje koji neizbježno slijede i nemojte tad posustati.

6. Ako ijednom pokleknete, odustanete

O.K., zgriješili ste. No to nije razlog da zaboravite na sve pozitivno što se dotad dogodilo. I ne morate zbog te jedne pizze postiti sljedeća tri dana, samo sutra nastavite kao prije.

7. Idete na brze dijete

Brz gubitak kilograma zvuči bajkovito, no ekstremne dijete nikad ne čine ništa dobro, jer većinom nakon njih slijedi brže gomilanje još većeg broja kilograma. Uz to, takve dijete na kraju mogu dovesti do toga da imate problema s mršavljenjem, jer tijelo prijeđe u fazu gladovanja i sve teže mršavimo. Radije se fokusirajte na manje promijene kojih se možete dugoročno držati.

8. Ne razmišljate o tome zbog čega ste se uopće udebljali

Kako biste smršavili i održali novostečenu kilažu, morate razmisliti o tome što je uopće dovelo do debljanja. Često je prejedanje povezano s nekom emotivnom situacijom ili problemom koji je uzrokovao ovisnost o hrani. Ako ne riješite njega, teško da ćete iz temelja promijeniti pristup hrani. Budite iskreni sami sa sobom i riješite se tereta koji vas tišti kako bi učinili sve potrebne promjene.

9. Niste realistični

U teoriji sjajno zvuči da svaki dan kuhate zdravu hranu i jedete povrće koje volite, no ako nemate vremena za svakodnevno kuhanje i s vremenom vam najdraža brokula počne imati okus po izbljuvku, teško da ćete se pridržavati dijete. Budite realistični u vezi svoj očekivanja i mogućnosti i već ćete si uvelike pomoći na putu do zacrtanog cilja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr