Studija je analizirala podatke pola milijuna muškaraca i žena, te povezanost raka i prehrane, a objavljena je u časopisu BMC Medicine, piše Business Insider.
Stručnjaci su otkrili vezu između 'obrađenog mesa što uključuje sve suhomesnate proizvode poput šunke, slanine, kobasica i mljevenog mesa koje je već spremno za konzumaciju i kardiovaskularnih bolesti te raka.
Također, otkrili su da što je više meso koje jedete prerađeno, to je veća vjerojatnost od pojave prijevremene smrti.
Stručnjaci smatraju kako povećani rizik od raka može biti zbog prisutnosti konzervansa kao što su sol, dim i nitrati, kao i visoke razine masnoće u tim namirnicama.
"Rizici prijevremene smrti zbog pojave raka i kardiovaskularnih bolesti, povećavaju se konzumacijom mesnih prerađevina. Procijenili smo da se tri posto pijevremenih smrti svake godine može se spriječiti ukoliko bi ljudi jeli manje od 20 grama prerađenog mesa dnevno", kaže autorica istraživanja, Sabine Rohrmann, sa Sveučilišta u Zürichu.