Play ponuda

JESTE LI ZNALI DA JE DANAS SVJETSKI DAN SPAVANJA? / Ako vas muči nesanica, uz ove savjete spavat ćete kao beba

Image
Foto: Profimedia

Probleme sa spavanjem osjeća čak 45 posto populacije

13.3.2020.
7:25
Profimedia
Play ponuda

13. ožujka 2020. održava se 13. po redu Svjetski dan spavanja, međunarodno priznati događaj za podizanje svijesti o spavanju u svrhu prepoznavanja njegove važnosti te utjecaja na naše zdravlje.

Naime, probleme sa spavanjem osjeća čak 45 posto populacije, a nedostatak sna i poremećaji u spavanju sve se više prepoznaju kao poveznica s kroničnim bolestima kao što su pretilost, visok krvni tlak i karcinom.

Jeste li se naspavali? Uskoro obilježavamo Svjetski dan spavanja, evo kako ga možete ‘proslaviti’

Zato je bitno poduzeti određene korake i zaštiti svoje zdravlje, a prvi korak do toga je kvalitetan san.

shimmer fallback
shimmer fallback

Uz ove savjete zasigurno ćete spavat kao beba.

Zaboravite na mobitele, tablet i TV

Tehnologija koja vas svaki dan uspavljuje možda vam je glavni neprijatelj. Te naprave isijavaju plavičastu svjetlost za koju vaš mozak misli da je dnevno svjetlo i na taj način vas razbuđuje. Najbolje je maknuti se od mobitela sat vremena prije odlaska na počinak jer 10 minuta gledanja u ekran ima jednaki učinak kao šetnja usred bijela dana.

Važno je imati rutinu

Baš kao i jutarnja, večernja je rutina izrazito bitna za kvalitetan san, a ona ponajprije podrazumijeva izbjegavanje alkoholnih pića. Iako vam alkohol može pomoći da brže zaspite, on sprečava dolazak do faze dubokog sna tako da ćete se ujutro osjećati umorno. Izbjegavajte ga sat ili dva prije odlaska u krevet.

Dnevni odmor

Neki su navikli na poslijepodnevni odmor te ga ne bi trebalo izbjegavati. Kvalitetan kratki odmor nikada ne bi trebao trajati dulje od sad vremena, a idealna mjera je između 20 minuta i pola sata, a to potvrđuju i piloti NASA-e koji se odmaraju po istom principu.

Buđenje usred noći je sasvim normalna pojava

Spavanje se dijeli u dvije faze, a buđenje je savršeno prirodan prijelaz iz jedne u drugu. Ipak, ako imate problema s tim da ponovo zaspite, dignite se iz kreveta na 20-ak minuta umjesto da se nervozno vrtite po krevetu.

Pravilo od 90 minuta

Ciklusi spavanja traju oko 90 minuta pa probajte tome prilagoditi svoje spavanje na način da od vremena kada morate ustati unazad brojite cikluse i na taj način izračunate koliko vam sna zapravo treba.

Play ponuda
Play ponuda