Jeste li svjesni da kod zdravih namirnica najzdravije dijelove bacate?

Odrasloj osobi dovoljno je šalica i pol do dvije voća i tri šalice povrća dnevno kada je u pitanju zdrava prehrana.

4.3.2014.
8:12
VOYO logo

Kora jabuke

Antioksidans kvercetin nalazi se u kori jabuke i iznimno je dobar za pluća i mozak. Osim toga, kora sadrži više vitamina i vlakana nego ostatak jabuke.

Stabljika blitve

Istraživanje provedeno 2006. godine pokazala je kako stabljika ima značajne količine glutamina, aminokiselina koja igra bitnu ulogu pri oporavku organizma i ozdravljenja. Isjeckajte je i kuhajte zajedno s listovima jer ćete samo tako dobiti sve zdravstvene povlastice koje blitva nudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kora naranče

Prema studiji provedenoj 2004. godine, kemijski spoj u kori naranče i drugih agruma može imati utjecaj na snižavanje kolesterola i djelotvorniji je od nekih lijekova. Flavonoidi su borci protiv srčanih bolesti i upala, navodi se u studiji. Ne brinite. Ne morate pojesti cijelu koru. Naribajte je malo u omiljeno jelo ili slasticu.

Listovi cikle

Iako se ove biljke uzgajaju zbog korijena, treba podsjetiti da je najprije bila uzgajana zbog listova. Puni su vlakana, kalcija, željeza te vitaminima A i K. Iznenadit će vas okus koji je napola cikla, a napola kelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kora lubenice

Ova osvježavajuća namirnica za vruće ljetne dane sadrži aminokiselinu zvanu L-citrulin koja pomaže kod treniranja te olakšava bol u mišićima. Međutim, citrulina, koji također pomaže ukloniti dušik iz krvi, najviše ima u kori lubenice, otkrila je studija provedena na USDA-a Agricultural Research Service 2003. godine.

Kora krumpira

U njoj se nalazi više vlakana nego u samom krumpiru. Osim toga, bogata je vitaminima B i C, željezom, kalcijem i kalijem kao i drugim hranjivim tvarima, tvrde na Academy of Nutrition and Dietetics. To ne znači da trebate servirati samo koru, ali što češće pecite krumpir u pećnici s korom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjemenke bundeve

Sljedeći put kada bude rezbarili ili spravljali obrok od bundeve ne bacajte sjemenke. Oko pola šalice sjemenki sadrži i više od dnevno preporučene doze magnezija. Ukoliko je razina magnezija niska, može doći do srčanih problema, osteoporoze i glavobolje. Sjemenke su bogate željezom i proteinima, kao i određenih spojeva na biljnoj bazi odnosno fitosterola, koji smanjuju 'loš' kolesterol'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo