Jednostavna objašnjenja neobičnih reakcija tijela

Titra vam kapak ili mislite da vam rastu uši? dok gledate prema izvoru svjetlosti, odjednom vidite krugove? Zašto vas ‘probada’ dok se smijete? Moderna je medicina konačno razjasnila nekoliko neobičnih tjelesnih reakcija i ponudila savjete kako da se ublaže.

Zašto u isto vrijeme plačemo i smijemo se?
Stručnjaci nemaju odgovor na ovo pitanje. I plakanje i smijanje događaju se tijekom jakih emotivnih stanja, a tu je i efekt naknadne reakcije. Suze su reakcija na niz različitih emocija, na bol ili tugu, a u nekim slučajevima i na ekstremnu radost. Smijati se i plakati u isto vrijeme zapravo je dobro, jer i jedno i drugo smanjuje stres.

Zašto plačemo kada sjeckamo luk?
Kada počnemo sjeckati luk, oslobađaju se enzimi koji proizvode plin nazvan sin-propantial-S-oksid. Kad on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina, a to veoma boli. Mozak zato signalizira očima da proizvedu više tekućine i isperu oko. Zato, sljedeći put smanjite ovu neugodnu reakciju tako što ćete prije sjeckanja luk staviti u hladnjak, jer niske temperature usporavaju ispuštanje enzima.

Zašto noge i ruke trnu?
Ova pojava posljedica je cirkulacije prema stisnutom živcu, Obično se osjeti na nogama ili rukama. Promjena položaja i kretanje najčešće riješe ovu neugodnost koja je uglavnom bezopasna, ali u nekim slučajevima utrnuće može ukazivati na dijabetes, lupus, pa čak i na multiplu sklerozu. Ako se ova pojava često javlja, obavezno posjetite liječnika.

Zašto vidimo svijetle krugove oko izvora svjetlosti
Ovo je optička varka. Tijekom dana zjenica se suzi, pa svjetlost pada na sam centar oka. Noću se ona dramatično širi kako bi u oko ušla maksimalna količina svjetla. Krugove vidimo jer je naša prirodna leća okrugla. No, ako je pojava krugova česta, provjerite vid jer je možda došlo do pojave zamućenja, odnosno katarakte.

Zašto nam je nekad hladno
Tjelesnu temperaturu regulira dio mozga nazvan hipotalamus koji tijelu javlja da treba ispuštati toplinu ako mu je prevruće ili da se trese ako mu je prehladno, zbog čega se stvara toplina u mišićima. U ovom je procesu važno željezo, pa je anemičnim osobama obično češće hladno. Osim toga, loša cirkulacija zbog visokog pritiska ili lijekova može dovesti do hladnih ekstremiteta. I slab rad žlijezde štitnjače može usporiti metabolizam do točke na kojoj tijelo ne proizvodi dovoljno topline. Ako ste među onima kojima uvijek dobro dođe topla jakna, jedite hranu bogatu željezom – meso, grah i zeleno lisnato povrće, a izbjegavajte nikotin jer steže krvne žile i usporava cirkulaciju.

Zašto kapak titra
ovu pojavu uzrokuje ‘greška’ u ‘živčanoj signalizaciji’. Umor, stres i kofein povećavaju titranje kapaka, baš kao i loša prehrana, pretjeran unos alkohola i alergije. Srećom, pojava je uglavnom benigna i prolazi sama od sebe. Tijelo nam zapravo pokazuje da mu je potreban odmor.

Zašto zglobovi krckaju
Zglob podlaktice, šake i ramena primjeri su kod kojeg dvije kosti dolaze na jedan zglob. Prilikom pritiska na njega potiskuje se i tekućina koja se u njemu nalazi, kao i plinovi koji tada izlaze iz tekućine. Izlazak zraka unutar te zglobne kapsule je ono što se čuje kao krckanje. Nakon izlaska plinova zglob je nešto fleksibilniji, pa se ne može odmah krcnuti i drugi put. To se događa zato što se ispušteni plin opet mora stvoriti u tekućini, za što je potrebno 15 do 30 minuta. Puckanje zglobova neće dovesti do artritisa, ali je najbolje da to ne radite često.

Zar uši rastu cijeli život
Da, vjerovali ili ne, uši rastu za cijelog našeg života. Posebno rastu do desete godine, a zatim nešto sporije , odnosno 0,22 mm godišnje. Uho raste i nakon mladosti, a muškarci obično imaju veće uši od žena. No, veličina slušnog kanala ne mijenja se u kasnijim godinama života.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr