Jedite najhranjivije dijelove biljaka i bit ćete zdraviji

Sitne sjemenke kriju moćne hranjive tvari za kojima žudi ljudsko tijelo.

9.11.2013.
12:32
VOYO logo

Sjemenke nara

(mediteranskog šipka) vrlo su ukusne, imaju malo kalorija i puno hranjivih tvari, među kojima su antioksidansi i vitamin C, koji pomaže i u sagorijevanju masnog tkiva. Odlične su za sve koji žele smršavjeti.

Sjemenke konoplje

jedan su od rijetkih izvora kompletnih proteina za vegetarijance. To znači da sadrže svih 20 aminokiselina ključnih za razvoj mišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chia sjemenke

za jake kosti. Pojedete li samo dvije žlice chia sjemenki, dobit ćete jednaku količinu kalcija kao da ste pojeli krišku kvalitetnog sira.

Sjemenke bundeve

pune su željeza, elementa koji daje snagu cijelom organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjemenke sezama

za zdravo srce. Bogate su linoleinskom kiselinom i omega-6 masnim kiselinama, pa ćete tako lakše kontrolirati štetan kolesterol.

Sjemenke lana

sadrže obilje lignana, tvari koja štiti od raka, te omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalne procese koji stvaraju razne bolesti. Prije konzumacije ih sameljite kako biste mogli iskoristiti hranjive tvari u njima.

Pšenične klice

za probavu. Pšenično zrno sastoji se od tri dijela, a jedan od vrednijih je klica. Ona sadrži šećer, saharozu i maltozu, gotovu svu mast i najveći dio vitamina. Ali u klici nema škroba. U procesu klijanja, kad zrno izložimo određenoj vlazi i toplini, pokrenu se životni procesi. Ustanovljeno je da zrno u početnom stupnju klijanja sadrži mnogo više vitamina nego dok miruje. Stvara se vitamin C, koji klice pojedinih biljaka u stanju mirovanja uopće nemaju.

Iz HZJZ-a objašnjavaju proces dobivanja visokovrijednih klica: 'Kad se zrno stavi u određene uvjete (vlaga i toplina), klica proklije, te se taj izdanak opet naziva klica. Ova dva oblika klice u prehrambenom pogledu sasvim su različita. Danas industrija izdvaja klice iz primjerice pšenice, u neproklijanom obliku, te ih prodaje pod komercijalnim nazivom klice. Znači to su mehanički izdvojene klice iz zrna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj ćete način dobiti klice pšenice: Manju šalicu čiste, probrane i oprane pšenice istresite u veću staklenku od dvije litre i do pola prelijte običnom vodom. Otvor prekrijte čistom gazom i učvrstite je gumicom. Staklenku ostavite na mračnom mjestu na sobnoj temperaturi (optimalna temperatura je između 10 i 15 stupnjeva). Idući dan staklenku promućkajte, procijedite vodu kroz gazu, dodajte svježu vodu i opet promućkajte i odmah procijedite.

Isprane sjemenke istresite na običan plitki tanjur te ih ravnomjerno raširite po dnu u tankom sloju. Dva do tri puta dnevno poprskajte zrnja vodom i pokrijte vlažnom krpom. Poslije otprilike 70 sati klice će narasti od 0,5 do 1,5 cm i tada su najbolje za upotrebu. Posljednji dan izložite tanjur s klicama na sunce da pozeleni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga klice možete spremiti u hladnjak kao svako drugo svježe povrće. Hladnoća će zaustaviti rast, a klice će zadržati svježinu nekoliko dana. No ipak je najbolje odmah ih potrošiti. Ako ste početnici u pripremanju klica i ako vam od prve ne uspiju, nemojte se razočarati i odmah odustati.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo