Europska agencija za lijekove (EMA) kaže da je započela ubrzani postupak odobravanja eksperimentalnog liječenja od koronavirusa koji su izradili GlaxoSmithKline i Vir BioTechnology, piše Edex Live.

U izjavi od petka, EU regulator za lijekove kaže da je započeo kontinuirani pregled Sotrovimaba, temeljen na ranim rezultatima tekuće studije o tome može li liječenje spriječiti hospitalizaciju ili smrt ljudi koji još nemaju teški oblik Covida.

No, EMA je rekla da još nije dobila cjelovite podatke i upozorila da je "prerano donositi bilo kakve zaključke o omjeru koristi i rizika lijeka."

Što je Sotrovimab?

Iako je EMA dala zeleno svjetlo za četiri cjepiva, malo je licenciranih tretmana za koronavirus, posebno onih koji bi mogli spriječiti ljude s blagim Covidom da pređu u tešku bolest.

Sotrovimab je monoklonsko antitijelo, laboratorijski proizvedeno antitijelo koje je namijenjeno stimuliranju imunološkog sustava smanjenjem sposobnosti spiralnog proteina koronavirusa da uđe u stanice tijela. Odobrenje za hitnu uporabu Sotrovimaba također je dostavljeno regulatorima u SAD-u i Kanadi.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.