JE LI OVO PRAVI ODGOVOR NA COVID-19? /

Otkrivena je čudna poveznica s bolešću i mogući razlog zašto u ovom dijelu svijeta nema umrlih

Image
Foto: Profimedia

Liječnici koji su proučavali razvoj bolesti u pacijenata zaraženih koronavirusom otkrili su povezanost između nedostatka vitamina K u organizmu i smrtnog ishoda

9.6.2020.
13:26
Profimedia
VOYO logo

Nizozemski znanstvenici su u pacijenata koji su umrli od posljedica covida-19 ili su primljeni na odjel intenzivne skrbi s dijagnozom te bolesti otkrili nedostatak vitamina K, koji se nalazi u špinatu, jajima, tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni, što potiče nadu u to da bi promjena u načinu prehrane mogla pridonijeti borbi protiv ove bolesti.

Liječnici koji su proučavali razvoj bolesti u pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnici Canisius Wilhelmina u nizozemskom gradu Nijmegenu, otkrili su povezanost između nedostatka vitamina K u organizmu i smrtnog ishoda od posljedica covida-19, piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid-19 uzrokuje zgrušavanje krvi što rezultira razgradnjom elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se u organizam unosi hranom i apsorbira u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji regulira zgrušavanje te bi pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća.

Image
KORONAVIRUS ĆE NESTATI PRIJE NEGO DOBIJEMO CJEPIVO? Bivši glavni znanstvenik WHO-a: /

'Posvuda vidimo sličan obrazac...'

Image
KORONAVIRUS ĆE NESTATI PRIJE NEGO DOBIJEMO CJEPIVO? Bivši glavni znanstvenik WHO-a: /

'Posvuda vidimo sličan obrazac...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi se u špinatu, brokuli, lisnatom povrću...

Nizozemski su istraživači studiju predali na recenziju i sada traže financijska sredstva za pokretanje kliničkog ispitivanja.

Dr. Rob Janssen, znanstvenik koji radi na projektu, kaže da će, s obzirom na početne rezultate studije potaknuti što veći unos vitamina K u organizam oboljelih, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lijekovima za zgrušavanje krvi poput varfarina.

"Savjetovao bih uzimanje suplementa vitamina K. Čak i ako se pokaže da ne pomaže u borbi protiv ove smrtonosne bolesti, ovaj je nutrijent dobar za krvne žile, kosti i vjerojatno za pluća", pojasnio je.

"Vitamini K1 i K2. K1 nalaze se u špinatu, brokuli, zelenome lisnatom povrću, u borovnicama te u svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbira K2, a ima ga puno u nizozemskim i francuskim sirevima, odnosno tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Japanu zbog toga nema smrti od covida?

"Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentirane soje, natto, karakteristične ljepljive strukture i oporog okusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Surađivao sam s japanskom znanstvenicom koja radi u Londonu. Ona mi je kazala da u nekim dijelovima Japana, u kojima stanovnici konzumiraju puno nattoa, nije bilo zabilježenih slučajeva smrti od covida-19", dodao je Janssen.

Istraživanje je provedeno u suradnji s Institutom za kardiovaskularne bolesti u Maastrichtu, jednim od najvećih europskih instituta za istraživanje bolesti srca i krvožilnog sustava. Znanstvenici su proučavali stanje i razvoj bolesti 134 pacijenta hospitalizirana zbog covida-19 između 12. ožujka i 11. travnja, zajedno s kontrolnom skupinom od 184 pacijenta starije životne dobi koji nisu bili zaraženi koronavirusom.

"Namjera nam je nasumično odabrati pacijente koji boluju od covida-19 te im odrediti placebo terapiju ili terapiju vitaminom K, koji je vrlo siguran za upotrebu u općoj populaciji. Davat ćemo im vitamin K u visokim dozama koji će aktivirati protein toliko značajan za zaštitu pluća te ćemo nastojati ustanoviti u kolikoj je mjeri učinkovit", rekla je koautorica studije, dr. Jona Walk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo