treba li ga izbaciti? /

Je li gluten neprijatelj broj jedan ili je bezglutenska prehrana nutricionistički hit?

Mnogi se pitaju kako to da je gluten, koji kroz pšenicu jedemo već stoljećima - odjednom postao veliki bauk. Prilagođavaju se svi - od restorana do crkve

31.1.2017.
22:29
VOYO logo

Čak i najjednostavniju kombinaciju brašna i vode, sam simbol kruha - hostiju - 
Ružica Lah proizvodi bez glutena. Ljudi su je to sami tražili - pa bezglutenske hostije isporučuje nekim župama u Zagrebu, Dalmaciji i Istri.

"Žele se pričestiti, to je kod nas jako važno brojnim ljudima, i mi smo se potrudili i napravili bezglutenske hostije", kaže Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je možda najbolji pokazatelj toga koliko je daleko otišla spozanja o štetnosti tog malog proteina iz pšenice, koji prema organizmu reagira kao ljepilo za pločice. 

"Osjeti se jako, ja bi rekla više iznutra, kod okusa hrana je lakša. Na primjer  desert – on je zasitan, dovoljno kremast i sladak, ali iznutra kod probavnog procesa on je puno lakši i čovjek se lakše osjeća", objašnjava kuharica i voditeljica restorana Nistha, Tanja Ratković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo da nema većeg nutricionističkog hita od bezglutenske prehrane. Međutim, između onih koji odluče u restoranu jesti zdravije i izbaciti gluten i onih koji su oboljeli od celijakije – velika je razlika, a mitova je puno. Dok prekrižena pšenica stoji na sve više proizvoda, prava bolest, celijakija, u Hrvatskoj je gotovo neistražena.

"Hodaju od liječnika do liječnika brojni s različitim tegobama jer celijakija je multisistemska bolest, nju se treba prepoznati dobro da bi se netko odvažio ići u pretrage kod nas, međutim - takvih liječnika nema", kaže Lah.

Sa strane biznisa, očito, puno su se prije prilagodili problemu glutena, nego sa zdravstvene strane. Međutim, i to je dobro jer gluten ne treba nikome.

"A recite, koliko je skuplje raditi hranu bez glutena, koliko su u hravstkoj te namirnice od brašna na dalje vama uopće dostupne i postoji li razlika u cijeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To mi jako puno ljudi kad kreće u bezglutensku prehranu na prvu kažu joj to je jako skupo. Tipa palenta rafinirana je 5, a ova je 10 kuna. Možda to tako izgleda na prvu, ali ta prehrana traži od tebe da ti sam proizvodiš", kaže Ratković.

Ali protiv zdrave prehrane, pa makar bio trend - nitko nema ništa.
Postoji savjet - nakon dva tjedna bez glutena, probajte se vratiti uobičajenoj prehrani. Ukoliko osjetite da ne možete - e to je okidač za ozbiljnije pretrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo