Čak i najjednostavniju kombinaciju brašna i vode, sam simbol
kruha - hostiju -
Ružica Lah proizvodi bez glutena. Ljudi su je to
sami tražili - pa bezglutenske hostije isporučuje nekim župama u
Zagrebu, Dalmaciji i Istri.
"Žele se pričestiti, to je kod nas jako važno brojnim ljudima, i mi smo se potrudili i napravili bezglutenske hostije", kaže Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakliju.
To je možda najbolji pokazatelj toga koliko je daleko otišla spozanja o štetnosti tog malog proteina iz pšenice, koji prema organizmu reagira kao ljepilo za pločice.
"Osjeti se jako, ja bi rekla više iznutra, kod okusa hrana je lakša. Na primjer desert – on je zasitan, dovoljno kremast i sladak, ali iznutra kod probavnog procesa on je puno lakši i čovjek se lakše osjeća", objašnjava kuharica i voditeljica restorana Nistha, Tanja Ratković.
Gotovo da nema većeg nutricionističkog hita od bezglutenske prehrane. Međutim, između onih koji odluče u restoranu jesti zdravije i izbaciti gluten i onih koji su oboljeli od celijakije – velika je razlika, a mitova je puno. Dok prekrižena pšenica stoji na sve više proizvoda, prava bolest, celijakija, u Hrvatskoj je gotovo neistražena.
"Hodaju od liječnika do liječnika brojni s različitim tegobama jer celijakija je multisistemska bolest, nju se treba prepoznati dobro da bi se netko odvažio ići u pretrage kod nas, međutim - takvih liječnika nema", kaže Lah.
Sa strane biznisa, očito, puno su se prije prilagodili problemu glutena, nego sa zdravstvene strane. Međutim, i to je dobro jer gluten ne treba nikome.
"A recite, koliko je skuplje raditi hranu bez glutena, koliko su u hravstkoj te namirnice od brašna na dalje vama uopće dostupne i postoji li razlika u cijeni?
To mi jako puno ljudi kad kreće u bezglutensku prehranu na prvu kažu joj to je jako skupo. Tipa palenta rafinirana je 5, a ova je 10 kuna. Možda to tako izgleda na prvu, ali ta prehrana traži od tebe da ti sam proizvodiš", kaže Ratković.
Ali protiv zdrave prehrane, pa makar bio trend - nitko nema
ništa.
Postoji savjet - nakon dva tjedna bez glutena, probajte se
vratiti uobičajenoj prehrani. Ukoliko osjetite da ne možete - e
to je okidač za ozbiljnije pretrage.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!