Doktor Willet upozorava na opasnost 'nesvjesnog jedenja' i nudi tri trika kako doskočiti toj napasti.
1. Uredite prostor na kojem obično jedete
Willet smatra da smo skloniji pojesti previše u neurednoj kuhinji ili blagovaonici, a najgore je, jesti s nogu, dok gledamo TV ili 'zujimo' po kuhinji. Stoga preporučuje organiziranje kutka za blagovanje, urednog i ukusno namještenog, na kojem nam ništa neće odvlačiti pažnju. Na taj način znat ćemo točno koliko smo pojeli i kad bi trebalo reći 'dosta', piše Slobodna Dalmacija.
2. Ne dovodite se u napast
Poznata je stvar kako nije dobro ići u kupovinu namirnica praznoga želuca, no trebalo bi pripaziti i na jedan, nešto suvremeniji fenomen: obilje fotografija hrane i recepata po portalima i društvenim mrežama. 'Vidite li da je netko od vaših prijatelja na Facebooku objavio fotografiju neke poslastice, a gladni ste, teško da ćete se zadovoljiti samo jabukom', upozorava Willet.
3. Pripazite kad jedete u društvu
Objedujete li u društvu svojih bližnjih ili prijatelja, pazite da se ne zapričate i pojedete previše. Ako ste pozvani na zabavu, nemojte doći gladni. Ako ste na dijeti, unaprijed smislite izgovor koji neće uvrijediti domaćine, a vas će ispričati od isprobavanja hrane koja se ne uklapa u vaš režim prehrane. Jedan od njegovih prijedloga je iskušana fraza: 'Djeluje jako ukusno, no stvarno sam se prejeo za ručak'.