Izvori dragocjenog vitamina B12

Ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, omlet sa sirom ili čaša mlijeka nekoliko puta tjedno podići će razinu vitamina B12 u vašem organizmu. Mesojedi će ovaj vitamin naći lakše.

16.2.2010.
9:37
VOYO logo

Vitamin B12 iznimno je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i DNA, te za održavanje zdravlja živčanog sustava. Nalazi se u mesu, peradi i mliječnim proizvodima, a s obzirom da je široko dostupan, nedostatak ovog vitamina nije toliko česta pojava, piše Ordinacija.hr.

No neki su ljudi pod većim rizikom; posebice vegetarijanci, vegani i oni koji pate od anemije. Rizik do manjka vitamina B12 povećava se s godinama – oko 15 posto osoba starijih od 65 godina pati od nedostatka ovog vitamina. Najčešći simptomi nedostatka vitamina B12 su gubitak pamćenja, problemi s ravnotežom, nesiguran hod, ili depresivna raspoloženja i razdražljivost. Možete osjetiti i otupljenost, ukočenost ili osjećaj lupkanja u rukama, nogama i stopalima, te umor i gubitak apetita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak se može ustanoviti i analizom krvi, no možda će biti potrebna dodatna testiranja. Ukoliko rezultati pokažu da vašem organizmu manjka vitamin B12 potražite namirnice koje njime obiluju:

1. Meso i perad. Piletina i goveđa jetra posebno su bogati vitaminom B12. Ako niste skloni jedenju jetre, pileća će prsa zadovoljiti dnevne potrebe vašeg organizma za ovim vitaminom. 2. Jaja i mliječni proizvodi. Ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, omlet sa sirom ili čaša mlijeka nekoliko puta tjedno podići će razinu vitamina B12 u vašem organizmu. 3. Proizvodi sa dodacima. Vegani i osobe koje ne uopće ne jedu proizvode životinjskog porijekla, pod veći su rizikom za nedostatak vitamina B12. Stoga trebaju potražiti hrana koja sadrži dodatke ovog vitamina – primjerice, neke žitarice i muesle, te proizvodi od soje koji su pojačani vitaminima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako promjena prehrambenih navika nije dovoljan korak, razmislite o uzimanju suplemenata u obliku tableta. Također, nakon jela nemojte koristiti antacide – lijekove koji neutraliziraju želučanu kiselinu – jer mogu poremetiti način na koji vaš organizam apsorbira vitamin B12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo