Mladi ljudi koji konzumiraju barem tri različita mliječna proizvoda na dan imaju tri puta manje šanse da razviju metabolički sindrom, nego oni koji ih ne uzimaju, poručuju stručnjaci sa Sveučilišta Illinois.
'Samo jedan od četvero mladih ljudi uključenih u studiju je uzimao preporučene količine mliječnih proizvoda', rekla je Margarita Teran-Garcia, profesorica nutricionizma.
To znači da tri četvrtine mladih u dobi od 18 do 25 imaju rizik od razvoja metaboličkog sindroma, kažu stručnjaci.
Metabolički sindrom se javlja ako osoba ima tri od sljedeća faktora rizika: abdominalnu pretilost, visoki krvni tlak, visoku razinu šećera u krvi te nezdrave razine kolesterola i lipida. Ovaj poremećaj značajno povećava šanse za razvoj srčanih bolesti i dijabetesa tip 2.
Iako znanstvenici vjeruju da mliječni proizvodi štite od pretilosti i zdravstvenih problema koji idu uz debljinu, ali nisu sigurni kako do toga dolazi. 'Možda je riječ o djelovanju kalcija, a možda proteina. Koji god da je mehanizam u pitanju, dokazi sugeriraju da su mliječni proizvodi djelotvorni u održavanju zdrave tjelesne težine', rekla je prof. Teran-Garcia.