Riješite se gljivičnih infekcija vagine prirodnim putem

Većina žena je osjetila neugodu zvanu vaginitis, koju prate svrbež, peckanje, bol i iscjedak, a posljedica su vaginalne gljivične infekcije. Kako ih spriječiti ili liječiti?

Gljivične infekcije uzrokuju brojni organizmi, od kojih mnogi žive na zdravoj vagini. Jedan od najčešćih uzroka vaginitis je gljivica Candida albicans.

Dok se gljivične infekcije često mogu uspješno liječiti kod kuće, važno je razlučiti je li infekcija uzrokovana aktivnošću drugih vrsta organizama. Iako su neki simptomi slični, ove ozbiljnije infekcije mogu zahtijevati liječenje lijekovima na recept.

Ako je iscjedak neugodnog mirisa i žućkast, možda je uzročnik jednostanična protozoa Trichomonas. Ako imate jači iscjedak bez puno iritacije i primijetite sumnjiv miris, osobito nakon seksa, vaši simptomi mogu biti posljedica bakterijske infekcije koju liječnici nazivaju bakterijska vaginoza. Bakterijske infekcije su najčešći uzročnik vaginitisa, a obje spomenute infekcije zahtijevaju liječenje lijekovima koji se izdaju na recept.

Mnoge žene koje pate od ponavljajućih gljivičnih infekcija mogu se poslužiti i nekim jednostavnim mjerama prevencije i liječenja.

Ostanite suhi i ne stežite se uskom odjećom

Gljivice vole toplinu i vlagu s malo ili bez kisika. Uskratite im savršen medij za rast i osušite vaginalno područje temeljito nakon kupanja ili tuširanja.

Pamučno donje rublje i labave hlače. A ako nosite najlonke, odaberite one koje dosežu do bedra ili im je gornji dio pamučan. Ljeti i na bazenima izbjegavajte ležanje u mokrom kupaćem kostimu, nakon kupanja se presvucite u suhu odjeću.

Pazite na higijenu

Organizmi koji uzrokuju gljivične infekcije proizvode izlučevine koje su iritantne za genitalna tkiva. Živčani završeci koji osjete prisutnost gljivica se nalaze na vaginalnom otvoru. Zato, iako možda imate infekciju unutar vagine, često možete osjetiti simptomatsko olakšanje čestim pranjem sekreta, dok ne počne liječenje izvora zaraze.

Dok se gljivice najčešće prenose između seksualnih partnera, do prijenosa može doći i na djecu, kroz aktivnosti kao što su dijeljenje kade. Izbjegavajte kupanje ili dijeljenje ručnika sa svojom djecom, često perite ruke sapunom i vodom i operite odjeću u vrućoj vodi. Visoka temperatura u perilici treba uništiti gljivice na vašoj odjeći. No, ako želite biti sigurni da su svi uništeni, dodajte šalicu bijelog octa tijekom ciklusa ispiranja.

Također trebate se oprati pažljivo prije vođenja ljubavi, a trebali biste zatražiti i od seksualnog partnera da učini isto.

Izbjegavajte jake sapune i sredstva za intimnu njegu

Alkohol u ovakvim proizvodima može izazvati iritaciju, a može doći i do promjene pH ravnoteže u vagini, što bi moglo pogodovati razvoju gljivica.

Također, rutinsko vaginalno tuširanje (ispiranje vagine uvođenjem vode ili neke druge otopine unutar vaginalnog kanala) nije dobra ideja ako nemate simptome vaginitisa, no ako su već tu, 10-minutno ispiranje blagom mješavinom octa može pomoći u vraćanju normalnog pH vagine koji iznosi negdje oko 4,5.

Inače, izbjegavajte često vaginalno tuširanje, jer je ono povezano s većim rizikom od zdjelične upalne bolesti, zdjelice, zaraza maternice, jajovoda ili jajnika.

Koristite jogurt

Žive kulture u običnom jogurtu odličan su lijek protiv gljivičnih infekcija, jer prirodno pomažu vratiti ravnotežu mikroorganizama. Možete ga piti, ali možete i umetnuti žlicu do dvije jogurta u vaginu i na vanjska zahvaćena područja.

Pomoć iz kuhinje

Nezaslađen sok od brusnica može oksidirati vaginalne izlučevine i opremiti ih da se bolje bori protiv gljivica. Pojedite i po dva svježa češnja češnjaka dnevno jer i to može spriječiti infekcije. Češnjak ima protugljivično djelovanje.

Zbog prevencije gljivične infekcije, perite zube nakon svakog obroka blagom pastom od sode bikarbone i vode. Obična pasta može biti preoštra ako imate neke kožne promjene. Uspite malo sode bikarbone u ruku i dodajte dovoljno vode da se napravi masa za pranje. Zatim, isperite s pola šalice tople vode i žlicom tri-postotnog vodikova peroksida. Uzmite novu četkicu za zube nakon što infekcija prođe.

Povratak na Net.hr