Sigurno ti je jako dobro poznat onaj trend jedenja isključivo bjelanjaka iz jaja jer je netko, eto, odlučio da je to tako zdravije, pa ga je onda netko odlučio slijediti i tako je sve krenulo. No, brojni nutricionisti već su pokušavali objasniti kako izbacivanje žumanjka iz jaja zapravo i nema neke prevelike koristi, već time mnogo više gubimo nego što dobivamo.
Tako se na ovaj trend fotografijom koju je objavila na Instagramu nedavno osvrnula i nutricionistica Jo Hollington, a na fotki koju je objavila napravila je vrlo jednostavnu usporedbu - što naše tijelo dobiva od jednog bjelanjka, a što dobiva od cijelog jaja, sa žumanjkom.
Tako od obroka koji se sastoji isključivo od jednog bjelanjka (i sadrži 17 kalorija) dobivamo; 0,2 grama ugljikohidrata, 3,6 grama proteina, nula grama masti i nešto kalija. Od obroka koji se sastoji od jednog cijelog jaja (i sadrži 78 kalorija), s druge strane, dobivamo; 0,6 grama ugljikohidrata, 6 grama proteina i 5 grama masti.
Malo više masti, ali i hrpa korisnih sastojaka
Ljudi žumanjke najčešće izbjegavaju upravo zbog navedenih masnoća i kolesterola koji se u njima nalaze, ali u žumanjcima se isto tako nalazi i tona korisnih sastojaka koje je na fotografiji navela Hollington, a to su još; vitamin D, magnezij, kalcij, željezo, vitamin A, vitamin B6, vitamin B12 i kalij.
Ako te i dalje brine kolesterol, preporučena dnevna količina je 300 mg, a, primjerice, jedno cijelo veliko jaje sadrži 211 mg kolesterola, piše Pop Sugar. Dakle, jaje na dan je itekako poželjno, objasnila je Hollington. Naravno, pritom treba biti oprezan sa svim ostalim namirnicama koje ga sadrže - od mesa, sira i ostalih mliječnih proizvoda - ali ako se hraniš zdravo i raznoliko, sigurno već, barem otprilike, imaš posložene sve dnevne obroke i znaš koliko čega njima točno unosiš.