I DALJE KORISTITE TEFLON ZA KUHANJE? /

Razmislite dvaput, može se razgraditi na kemikalije u kojima ima bojnog otrova!

Image

Jesu li teflonske tave doista štetne za ljude? ' Oštećeni se teflon pri visokim temperaturama brzo raspada i razgrađuje na kemikalije u kojima doslovno ima bojnog otrova'

2.3.2020.
8:33
VOYO logo

Novi film "Mutne vode" govori o velikom zataškivanom korporativnom skandalu tvornice Du Pont, koja je izumila i najveći je svjetski proizvođač teflona. Navodno je godinama u vodu ispuštala opasne kemikalije, tako da su tisuće ljudi u Americi oboljeli od raka, bolesti štitnjače, a djeca su se rađala s deformacijama. Nakon duge borbe odvjetnik im je izborio 670 milijuna dolara, a film je ponovno je reaktualizirao priču o teflonu, tj. o korištenju i štetnosti tava od teflona, javlja RTL.

Kada su se pojavile šezdesetih godina prošlog stoljeća, dogodio se zaokret u kulinarstvu. Teflonska tava bila je san svake domaćice, ništa se više nije lijepilo. No, onda se otkrilo da mogu biti štetne. "Ne koristimo teflonske tave. U uporabi su tave od lijevanog čelika i inoksa. Zato što kod njih postoji šansa da se materija sastruže i da završi u hrani", kazao je kuhar Luka Đamarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro su napravili, uvjeren je profesor kemije s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji kaže, teflon je otrov u kuhinji. "Ukoliko je teflon imalo oštećen, govorim o nekim mikro oštećenjima koja ne vidite, takav teflon možete slobodno baciti iz kuhinje. Zato što se takav teflon pri visokim temperaturama brzo raspada i razgrađuje na kemikalije u kojima doslovno ima bojnog otrova", kazao je Valerije Vrček, profesor kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je pregledati površine

Da s teflonom treba biti oprezan upozoravaju i s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. "Ono sto je bitno naglasiti takvo posude se treba pogledati da li je glatkih površina. Jer za vrijeme pečenja i kuhanja u takvoj posudi bi moglo doći do otpuštanja toksičnih tvari ukoliko te površine nisu glatke. Ono što je isto jako važno istaknuti je da kad se manipulira takvim posuđem da se ono ne pregrijava u smislu da se prazna tava stavi na zagrijavanje", kazala je Jasna Bošnir sa Odjela za zdravstvenu ispravnost.

Teflon je zapravo plastika, punim imenom poli-tetra-fluoretilen, i kod njega je sporna kemikalija PFOA koja je prikladno dobila ime "vječna kemikalija" jer se gotovo ne može razgraditi. "Ponavljam, teflon se koristi za mnoge druge svrhe, ali mu mjesto nije u kuhinji. Organoflori spojevi su okarakterizirani najjačom kemijskom vezom i oni kad jednom uđu u okoliš, ne možete ih se riješiti iz okoliša" dodao je Valerije Vrček.

Prestali ga koristiti

Tek 2015. godine proizvođači teflona prestali su ga koristiti nakon pritiska američke Agencije za zaštitu okoliša. "Danas proizvođači koji se bave proizvodnjom teflonskog posuđa su daleko na puno višem nivou nego što su bili prije pet, deset ili petnaest godina, tehnologija se usavršava svakim danom, a posebno posude koje nose neki zaštitni znak poznatih proizvođača, oni sigurno vode računa da je aditiv u proizvodu korišten na način kako se to treba koristiti, u količinama u kojima on ima svoje funkcionalno svojstvo i na način da se ne otpušta u hranu", kazala je Bošnir.

Iako nema istraživanja koja potvrđuju štetan utjecaj teflonskog posuđa na zdravlje ljudi, potrebno je dobro provjeriti je li oštećeno te pripaziti da na teflonu kuhate i pečete na umjerenim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo