Znanstvenici Sveučilišta u Bostonu pratili su gotovo 630 osoba kroz razdoblje od 15 godina, a njihovo su zdravlje usne šupljine provjeravali svake tri godine. Prije svakog pregleda, ispitanici su ispunili detaljan upitnik o unosu namirnica bogatih vlaknima – onima koje sadrže više od 2,5 grama vlakana po porciji (banane, jabuke, naranče, borovnice, brokule, prokulice, batat, špinat, kikiriki, zobenu kašu i dr.). Najznačajniji pozitivan učinak vlakana zamijećen je kod ispitanika starijih od 65 godina.
Pokazalo se da svaki dodatni obrok bogat vlaknima može prosječno smanjiti naš rizik od gubitka zuba za 30 posto.
Banane, jabuke i suhe šljive
Ipak, dobrobiti vlakana za zube i zubno meso nisu ustanovljene kod mlađih ispitanika. Kad su pobliže analizirali namirnice koje su ispitanici konzumirali, zaključili su da zaštitno djeluju banane, jabuke i suhe šljive.
Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni kako točno vlakna smanjuju rizik od bolesti desni, pogotovo voće, no ponudili su nekoliko mogućnosti: namirnice bogate vlaknima zahtijevaju puno više žvakanja od ostale hrane, što može povećati stvaranje sline i tako ukloniti štetne bakterije iz usta.
Također, vlakna drže šećer pod kontrolom i snižavaju tlak, a povišen šećer i visok tlak su faktori rizika za bolesti desni.
Svakako, istraživači savjetuju da povećate unos hrane bogate vlaknima, no i dalje redovito posjećujte stomatologa i četkate zube najmanje dva puta dnevno.