ZA VEGANE

HRANA IZ PRINTERA: Novo ‘beskravno’ mlijeko temelji se na 3D printu, genetskom inženjeringu i pivu

Ryan i Perumal dva su obožavatelja sira. Jednostavno ne mogu zamisliti život bez mliječnih prerađevina, pa su napravili ‘Perfect Day’, mlijeko koje nisu napravile krave, već 3D tehnologija, prenosi Interesting Engineering.

Mlijeko je vegansko, sigurnije, samoodržavajuće, ukusno i s većom prehrambenom vrijednosti nego tvornički mliječni proizvodi. Uz to ima isti okus i teksturu kao i kravlje mlijeko.

Izvrsna zamjena za kravlje mlijeko, a k tome i neusporedivo zdravija

Proizvodni proces temelji se na staroj školi varenja piva. Prave gotovo iste kravlje proteine koristeći 3D bio-printer. To rade tako što printaju sekvence kravlje DNK i dodaju ih kvascu, koristeći stare tehnike fermentacije sparene s genetskim inžinjeringom.

perfect-day-cow-free-milk4
Perfect Day mlijeko sjsjni je temelj za sve vaše omiljene mliječne proizvodeFoto: perfectdayfoods.com

 

Savršeno mlijeko

I sama proizvodnja ovog ‘beskravnog’ mlijeka provodi se na ekološki način. Kako tvrde na svojoj web stranici, njihovom proizvodu treba oko 91% manje zemlje, stvara 84% manje stakleničkih plinova, troši 65% manje energije i 98% manje vode nego tipični industrijski mliječni proizvodi.

Perfect Day isto tako ne sadrži laktozu, gluten, kao niti raž, žito ili ječam. Ne sadrži niti kolesterol kao ni životinjske masti. S druge strane sadrži vitamine i minerale i zdrave biljne masti, poznate ljudskome organizmu.

Superekološlo mlijeko za bolju budućnostFoto: perfectdayfoods.com

Perfect Day je dizajniran da ne sadrži nikakve kemikalije, kao ni hormone. Ali ima sve iste vitamine i minerale kao i kravlje mlijeko, pout Omega-3 ulja, kalcija, vitamina D i drugih hranjivih tvari.

Ovo se mlijeko još nije na tržištu. Namjeravaju početi s prodajom tek kad im proizvod bude posjedovao savršen okus i teksturu, vjerojatno krajem 2017.

Ako vas zanima razlog za baš to ime branda, objašnjavaju kako su otkrili da su krave muzare koje slušaju umirujuću glazbu poput Lou Reedove pjesme ‘Perfect day’ mirnije, sretnije te da proizvode više mlijeka.

Povratak na Net.hr