POMOĆ KIRURZIMA

HOĆE LI VAS KRPATI ILI NE? Razvijen alat koji predviđa možete li preživjeti pucanj u glavu

U Sjedinjenim Američkim Državama je 2014. godine vatrenim oružjem ubijeno 33.736 ljudi, podaci su Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Sada su znanstvenici razvili izuzetno napredni alat koji će pomoći predvidjeti izglede za preživljavanje osobe koja je zadobila rane od metka, čak i ako joj je ozlijeđen mozak.

Ovaj alat o kojem ovisi možete li preživjeti zove se SPIN-Score, što je skraćeno od Surviving Penetrating Injury to the Brain (preživljavanje prodorne ozljede mozga), a točnost njegove prognoze je 96 posto, piše Medical Daily.

Kako bi razvili SPIN-Score, znanstvenici su proučavali podatke na dvije razine iz posljednjih 10 godina iz jedinica hitne pomoći o pacijentima koji su doživjeli prostrijelne ozljede mozga, koje su, u velikoj većini slučajeva, uzrokovane vatrenim oružjem.

Znanstvenici su zatim posebnu pažnju posvetili faktorima povezanima s preživljavanjem ozljeda, i u bolnici i šest mjeseci kasnije.

Žene imaju veće šanse preživjeti

Žene imaju 76 posto veće šanse za preživaljvanje, ali još nije jasno zašto. Također, gotovo je 80 posto izvjesno da će osoba umrijeti ako su je ozljede nanijela sama.

Istraživanje je pokazalo da su reagiranje zjenica na svjetlo i mogućnost pokreta kao odgovor na podražaje, kao što je izvršavanje naredbi ili povlačenje boli, bili su najjači prediktori preživljavanja.

U studiji je SPIN-Score “išao” u rasponu od četiri do 52, a viši broj označava veće šanse za preživljavanje. Oni s rezultatom od 35 i više imali su 98 posto šanse da će preživjeti, a preživjelo je samo 3 posto ozlijeđenih s rezultatom od 20 ili manje.

U ovoj skupini pacijenata nije bilo nikog sa SPIN-Scoreom od 16 ili manjim tko je preživio.

Većina podataka s bojišta

“Prostrijelne rane su broj jedan uzrok prodornih traumatskih ozljeda mozga”, navela je autorica studije Susanne Muehlschlegel u priopćenju.

“Veliki dio naših spoznaja o preživljavanju takvih ozljeda dolazi s bojišta, a ne od pucnjava među civilima. Biti u boljoj mogućnosti odrediti vjerojatnost da će prosječna osoba preživjeti može pomoći liječnicima i obitelji donijeti važne odluke o daljem liječenju”, kaže.

“No, potrebno je više istraživanja kako bi se SPIN-Score potvrdio kao valjani instrument”, naglašava Muehlschlegal.

Povratak na Net.hr