Higijenska navika zbog koje ćete izgubiti salo

Stomatolozi često naglašavaju čišćenje zubi zubnim koncem. No, primjerice, američke studije pokazuju da tek oko 49 posto Amerikanaca čisti zube koncem, a 10 posto baš nikada.

28.6.2013.
8:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gotovo svi će se ipak složiti da navika čišćenja zubi zubnim koncem sigurno koristi. Znate li da je čišćenje zubi koncem također dobro i za vaše cjelokupno zdravlje? A da može čak pomoći da izgubite na težini?

Stomatolog Marku Burhenne, napominje da ignoriranje zubnog konca može dovesti do upale desni (70 do 80 posto ljudi u SAD-u je ima) - iritacije i upale zubnog mesa. U studijama na životinjama, znanstvenici su otkrili moguću vezu između upale desni i debljanja. Životinje s bolesnim desnima su češće bile pretile. Kada je infekcija izliječena one su izgubile na težini.

Burhenne ističe da upala uzrokuje stres koji remeti rad metabolizma. A kad masne stanice zahvati upala, one ne mogu kontrolirati inzulin, što uzrokuje da se glukoza pohranjuje u obliku masnih naslaga umjesto da se koristi za stvaranje energije. Iz upaljene stanice također mogu curiti masne kiseline, koje mogu izazvati hipertenziju i visoki kolesterol.

'Budući da nad ovom vrstom upale imamo mogućnost kontrole, brigom o zubima postići ćemo dobro zdravlje .... Mogli biste otkriti da ste zbog toga jači u teretani, brži na stazi, i da ćete biti nešto vitkiji', kaže Burhenne.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali