Grejp drži dijabetes tipa 2 pod kontrolom

Naringenin, antioksidant koji grejpu daje specifičan gorki okus, jednako dobro može kontrolirati dijabetes tipa 2 kao i dva službena lijeka, pokazala je najnovija studija.

31.8.2010.
16:19
VOYO logo

Izraelski istraživači su ustanovili kako naringenin povećava osjetljivost tijela na inzulin te pomaže pri održavanju zdrave težine, što je vrlo bitno kod liječenja dijabetesa tipa 2.

Ovaj antioksidans tjera jetru na izgaranje masnoća, umjesto njihovo skladištenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od dijabetesa tipa 1, kod kojeg gušterača ne proizvodi inzulin, kod dijabetesa tipa 2 tijelo ne može u potpunosti iskoristiti ovaj hormon i od velike su važnosti prehrana te regulacija težine.

Stručnjaci Hebrejskog Sveučilišta u Jeruzalemu tvrde kako je način djelovanja naringenina sličan onom fenofibrata i roziglitazona, lijekova koji se obično koriste za održavanje dijabetes tipa 2 pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jetra se ponaša kao da posti te razgrađuje masne kiseline umjesto ugljikohidrata", objasnio je jedan od istraživača dr. Martin Yarmush Remarka.

"Ovo predstavlja korak naprijed u istraživanjima, no ne bi se smjeli zanijeti i reći kako će konzumacija velike količine grejpa djelovati poput čarobnog metka – neće. Pratit ćemo razvoj sa zanimanjem kako bismo vidjeli hoće li rano obećanje u laboratoriju donijeti dobrobiti osobama s dijabetesom tipa 2", zaključio je dr. Ian Frame, predstavnik britanske udruge dijabetičara.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo