Play ponuda

Skuplji lijekovi su uistinu djelotvorniji, ali vi ni ne slutite zašto!

shimmer fallback

Većina nas ne može si pomoći nego smatramo da je skuplje vino ukusnije od jeftinog. Također je vrlo lako povjerovati da je onaj ruž od 300 kuna puno kvalitetniji od onog koji košta 30.

30.1.2015.
12:20
Play ponuda

Naime istraživanje je otkrilo da su pacijenti koji boluju od Parkinsonove bolesti očekivali da će lijek koji košta 1.000 funti biti učinkovitiji od jeftinije varijante, one za 65 funti. A zahvaljujući tom stavu, njihovi su se simptomi poboljšali nakon korištenja skupljeg lijeka.

No ono što je još zanimljivije je da niti jedan od dva ponuđena lijeka nije bio pravi. U stvari, oba 'lijeka' su bila tek slana voda.

Sveučilište u Cincinnatiju pokazalo je da očekivanja i pozitivno razmišljanje može itekako poboljšati zdravlje, a pronalazak načina da se iskoristi moć samouvjeravanja može lijekove učiniti još učinkovitijima. Također, zahvaljujući ovom otkriću mogla bi se smanjiti konzumacija lijekova, što bi smanjilo troškove i nuspojave.

Inače, oboljeli od Parkinsonove bolesti izloženi su cijelom nizu nuspojava, a pozitivni učinci ovog placebo efekta mogli bi im itekako pomoći. Naime njihovi simptomi nastaju zbog nedostatka dopamina, a iščekivanje povećava razinu ovog neurotransmitera.

Zanimljivo je da je od 12 ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju njih osmero na kraju, nakon što su saznali da su dobivali placebo, priznali da su imali velika očekivanja od skupljeg lijeka i bili su oduševljeni s tim koliko je na njihovo zdravlje utjecalo to očekivanje. Preostala četiri pacijenta izjavila su da nisu imali nikakva posebna očekivanja od skupljeg lijeka, a upravo kod njih nije ni došlo do drastičnih zdravstvenih promjena.

Play ponuda
Play ponuda