banner

Ocevi ozbiljno mogu ugroziti vlastito dijete

Muskarci pusenjem povecavaju izglede da njihova djeca dobiju astmu, pa cak i ako odbace cigaretu puno prije djetetova zaceca, otkriva studija predstavljena na kongresu Europskog drustva za respiratorne bolesti (ERS) u Muenchenu.

Autori studije provedene na sveucilistu u Bergenu u Norveskoj utvrdili su da sto ranije muskarac pocinje uzivati nikotin to je veca opasnost da njegova djeca obole od nealergijske astme.

Mladici koji pocnu pusiti prije navrsenih 15 godina utrostrucuju opasnost da im djeca razviju astmu, navodi Cecilie Svanes, voditeljica studije koja je pratila pusacke navike 13.000 muskaraca i zena.

Sperma je napose podlozna utjecaju stetnih tvari tijekom razvoja mladog covjeka, navode znanstvenici. No cak i muskarci koji pocnu pusiti kasnije mogu nastetiti buducoj djeci, osobito ako puse tijekom dugog razdoblja.

Ako muskarac pusi vise od deset godina prije zaceca djeteta, izgledi da dijete dobije astmu povecavaju se za 50 posto, utvrdila je studija.

Rizik od astme povecavaju i drugi faktori, kao sto su oneciscenje zraka i izlozenost kemijskim tvarima u nekim profesijama, dodaje Svanes.

Studija, medutim, nije utvrdila veze izmedu astme i pusenja majke godinama prije djetetova rodenja i kod majke igra ulogu pusenje u trudnoci za koje je poznato da je stetno.

Povratak na Net.hr