Emocionalni problemi zbog opasne ambalaže

shimmer fallback

Izloženost bisfenolu A (BPA) u maternici povezuje se s emocionalnim poteškoćama i problemima u razvoju, osobito kod djevojčica, objavljeno je u časopisu Pediatrics.

9.11.2011.
10:07
Play logo

BPA je kemijski spoj koji se koristi u proizvodnji plastike za svakodnevnu upotrebu. Još jednom se pokazalo da izloženosti bisfenolu A predstavlja rizik za ljude.

Istraživači su već otkrili da pijenje iz polikarbonatnih plastičnih boca povećava razine BPA u mokraći. Nova studija, provedena na 244 majki i njihove djece, otkriva da je izloženost BPA tijekom trudnoće povezana s poteškoćama u ponašanju i emocionalnim problemima djece, osobito djevojčica. Rezultati su pokazali i sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

• Kod 85% majki i 96% djece pronađen je BPA u mokraći. • Vrijednosti BPA u mokraći kod djece smanjivale su se od 1. do 3. godine starosti, ali su bile veće i više su varirale od razina BPA kod majki.

Količine BPA u trudnoći znanstvenici su povezali s hiperaktivnošću, agresivnošću, tjeskobom i depresivnim ponašanjem i slabijom emocionalnom kontrolom, osobito kod djevojčica

Play logo

Da bi se smanjila izloženost BPA trebalo bi izbjegavati pakiranu i konzerviranu hranu te izbjegavati polikarbonatne boce. Polikarbonat je materijal koji ima izuzetno raznolike namjene, od ove plastike se izrađuju dijelovi automobila, CD, DVD, sunčane naočale ali i kontejneri u kojima se čuva hrana i tekućina koju konzumiraju ljudi. Polikarbonat je materijal za izradu kontejnera i bočica za vodu i drugih napitaka, bočica za bebe ili plastičnih posuda u blenderima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo