ELIKSIR ZDRAVLJA 5 / začina koji će SVAKO jelo učiniti nekoliko puta zdravijim

shimmer fallback

Začine prvenstveno koristimo kako bismo poboljšali okus jelima. No, oni imaju i brojne zdravstvene blagodati.

31.3.2015.
12:57
Play logo

Kadulja umjesto peršina

Obje biljke su bogate vitaminom K koji je bitan za krv i jake kosti. No, kadulja ga ipak sadrži oko 26 posto više. Istraživanja su pokazala da je dobra i za osobe koje pate od Alzheimerove bolesti jer potiče sjećanje. Istraživanje u kojem su sudjelovali ispitanici mlađe životne dobi, pokazalo je kako su oni koji su konzumirali dozu eteričnog ulja kadulje, postigli bolje rezultate na testovima.

Đumbir umjesto muškatnog oraščića

Đumbir je antioksidans i pomaže kod želučanih i menstrualnih tegoba kao i migrene. Istraživanje provedeno na sveučilištu Michigan Comprehensive Cancer Center otkrilo je da ekstrakt korjena u prahu može spriječiti rast stanica raka jajnika. Možete ga dodati u rižu, juhe i čajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Origano umjesto majčine dušice

U usporedbi s majčinom dušicom, jedna žličica origana ima šest puta više omega-3 masnih kiselina, koje su dobre za krv i štite srce.

Ružmarin umjesto bosiljka

Osim što je dobar izvor željeza i kalcija, ružmarin sadrži spoj koji može pomoći kod dijabetesa tipa 2. Osim toga, dokazano je i kako smanjuje rizik od pojave raka kojeg se povezuje s konzumiranjem crvenog mesa. Kada je pripremano na visokim temperaturama, meso može proizvesti toksine koji su povezani s određenim vrstama raka. Međutim, doda li se mesu ružmarin, smanjit će se razina kancerogenosti.

Play logo

Ljuta papričica umjesto papra

Ljuta crvena papričica je odlična za probavu i ublažavanje bolova. Znanstvenici vjeruju da je njezin glavni sastojak, kapsaicin, borac protiv raka. Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Investigation otkrila je da kapsaicin smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, studija u časopisu International Journal of Obesity pokazala je da kapsaicin produžava osjećaj sitosti i reducira masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo