AKO NEKOME JOŠ NIJE JASNO / Istraživanje pokazalo štetnost zapadnjačke 'brze hrane'

shimmer fallback

Američko znanstveno istraživanje koje je trajalo samo dva tjedna pokazalo je štetnost zapadnjačke 'brze hrane' na ljudsko zdravlje, prenosi BBC.

29.4.2015.
14:10
Play logo

Četrdeset dobrovoljaca - 20 Amerikanaca i 20 Afrikanaca zamijenilo je tijekom dva tjedna prehranu tako da su Amerikanci jeli hranu siromašnu mastima i šećerima i bogatu vlaknima, a dobrovoljci iz seoskih područja Afrike jeli američku brzu hranu.

Iako je eksperiment trajao samo dva tjedna utjecaj zapadnjačke brze hrane ostavio je traga na probavnom sustavu Afrikanaca, a zdravlje Amerikanaca poboljšalo se i bilo je manje znakova upale na stijenkama njihovih crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju da se iz tako kratkog istraživanja na malom broju ispitanika ne mogu izvući čvrsti zaključci no ono je indikativno i podupire znanstvena vjerovanja da je moderna zapadna prehrana bogata zasićenim mastima i šećerom i s malo vlakana loša za zdravlje.

Ranija istraživanja primjerice na japanskim doseljenicima na Havaje pokazala su da je dovoljna samo jedna generacija da se promijeni inače niska učestalost raka crijeva kod Japanaca i približi onoj višoj koja se uočava kod autohtonih stanovnika Havaja.

Istraživanja ustrajno pokazuju da unos vlaknaste hrane smanjuje rizik za pojavu raka crijeva dok konzumiranje crvenog i obrađenog mesa povećava taj rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rezultatima zadnjeg istraživanja dvotjedna promjena prehrane bila je dovoljna da promijeni bakterijski sastav u crijevima kao i da utječe na stanice crijevne sluznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Voditelj istraživanja Stephen O'Keefe sa sveučilišta u Pittsburghu kaže: "U samo dva tjedna promjena prehrane iz zapadnjačke u tradicionalnu afričku s puno vlakana i malo masti smanjila je te biomarkere za rizik od raka pokazujući da vjerojatno nikad nije kasno za promjene rizika od pojave raka crijeva".

Stručnjaci procjenjuju da bi se do trećine slučajeva raka crijeva moglo izbjeći zdravijom prehranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo