Studija provedena na Sveučilištu Surrey pokazala je da je za topljenjde masnoća u tijelu vrlo bitno kada se jede. Novitet je da doručak treba biti nešto kasnije, nego što se dosad savjetovalo. Osim doručka, promijenjeno je i vrijeme večere, no ona bi trebala biti ranije.
Istraživanje je trajalo 10 tjedana tijekom kojih su ispitanici bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa morala je pomaknuti doručak za 90 minuta kasnije, a večeru za 90 minuta ranije. Druga grupa nije uvodila promjene u raspored jedenja. Svi su bili podvrgnuti krvnim testovima prije i na kraju studije.
Ispostavilo se da su ispitanici koji su doručkovali 90 minuta kasnije i večerali 90 minuta ranije, no inače izgubili dvostruko više masnoća od ispitnaika u kontrolnoj grupi. Osim toga, apetit im se smanjio.
"Iako je studija mala, ukazuje na to da bezbolnim preinakama u prehrani, odnosno samo u rasporedu obroka, možemo puno toga postići kada je u pitanju gubljenje kilograma.
To donosi brojne benefite za zdravlje - prevenira dijabetes, pretilost i kardiovaskularne bolesti", poručuje voditelj studije dr. Jonathan Johnston.
Pročitajte još:
- Muči vas manjak kilograma? Evo kako se udebljati na zdrav način
- Nevjerojatno, ali izgleda da nas čak i prašina deblja
- Kako skinuti salo s trbuha na prirodan način
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!