Play ponuda

CISTA NA ZUBU: / Simptomi, posljedice i liječenje opasne infekcije koja može uzrokovati gadne probleme

Image
Foto: Thinkstock

Cista na zubu je patološka šupljina koja je obložena tkivom i ispunjena tekućinom. Može se razvijati u vilicama i u mekom tkivu usne i obraza.

6.5.2017.
13:00
Thinkstock
Play ponuda

Ciste na vrhu korijena zuba nastaju kao reakcija organizma na infekciju koja je konstantna. Ona najčešće dolazi kao posljedica karijesa, a infekcija ide preko vrha korijena u vilicu iz inficirane zubne pulpe. Ciste oko krunice neizniklog zuba, ili folikularne ciste, razvijaju se oko neizniklog umnjaka ili očnjaka. Rastu bez simptoma i otkrivaju se u izrasloj fazi.

Simptomi ciste na zubu

Simptomi pojave cista na zubu događaju se tek pri akutnoj infekciji ili odgovarajućoj veličini. Ako postoji nekoliko inficiranih zubiju u ustima, postoji šansa da na svakom nastane cista. Takva situacija posljedica je loše higijene ili ne tretiranja zuba kada dođe do karijesa. Ako primijetite neke od ovih simptoma, moguće je da se radi o cisti na zubu:

  • promijenjena boja zubi
  • velika karijesna oštećenja na zubima
  • tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba
  • nateklina kod korijena iz koje se cijedi sadržaju
  • bol, oticanje i crvenilo
  • neugodan iscjedak iz nosa
  • odsustvo nicanja stalnog zuba ili perzistentan mliječni zub

shimmer fallback
shimmer fallback

Posljedice neliječene ciste na zubu

Ciste na zubu, s obzirom da im se simptomi dosta kasno pojavljuju, mnogi ignoriraju ili smatraju nebitnim kao prehladu. No, ciste kako rastu postupno, resorbiraju okolnu kost. Slabljenje kosti znači slabljenje vilice i oštećenje susjednih zdravih zubi. Jedna od čestih posljedica bolesti zuba, pa tako i nastanaka cisti su i problemi sa sinusima i nosom koji često mogu napraviti ozbiljne komplikacije koje se teško liječe.

S obzirom na to da ciste mogu prouzročiti probleme sa sinusima, utječu i na glavobolje,bol i otečenost lica.

Liječenje ciste na zubu

Kako bi se izliječila cista na zubu, prije svega trebate posjetiti svog liječnika koji će prepoznati koliko je cista narasla te kolika je infekcija.

U slučaju malih zubnih cisti postoji mogućnost čišćenja korijenskih kanala - ispiranjem uz antimikrobne lijekove, te ispunjavanje pastom koja pomaže stvaranju zdravog koštanog tkiva. Jedan od načina je i laserski tretman kojim se inficirano područje gotovo trenutno sterilizira.

U slučaju većih cisti, one se mogu ukloniti zajedno s povrijeđenim korijenom. Uklanjanje ciste iz kosti i korijena zuba iznad nje smatra se najpouzdanijim načinom za liječenje. Upravo potpuno uklanjanje ciste iz kosti smatra se jedinim pouzdanim načinom za njezino izlječenje. Pritom se istovremeno tretira zub uzročnik, vrh korijena i korijenski kanal.

shimmer fallback

Istina o mrtvim zubima – nešto o čemu biste trebali razmisliti

Operacija vađenja zuba iz korijena i ciste izvodi se pod lokalnom anestezijom i bolna je i nekoliko dana nakon šivanja rane.

shimmer fallback
shimmer fallback

Prirodni lijekovi za ciste na zubima

Prije korištenja lijekova i čajeva, pripazite na zubnu higijenu. Pranje zubiju svaki dan uz čišćenje zubnim koncem potrebno je kako bi održali zdravlje zubiju. Pravovremenim pranjem i čišćenjem onemogućujete stvaranje bakterija i infekcije.

Kako bi ublažili simptome i natečenost cisti na zubima, ovo su neki od prirodnih lijekova.

1. Klinčić Čim osjetite bol zuba ili desni, uzmite mahunu klinčića i stavite ju na bolno mjesto. Čvrsto ju zagrizite i držite tako 15 minuta do pola sata. S vremenom će se bol smanjivati pa kasnije i potpuno nestati. Kada je zubobolja jača, možete koristiti ulje od klinčića koje se umasira na bolno mjesto. Osim što djeluje protuupalno, dobar je za svjež dah.

2. Korijen đumbira Odrežite komad đumbira, odstranite koru i postavite komad na vrh bolnog zuba i zagrizite. Bol bi se trebala brzo smiriti. Ostatak đumbira možete držati u hladnjaku i koristiti za smanjivanje boli na zubu po potrebi.

3. Sol i voda Stavite dvije žličice soli u čašu. Na to ulijte malu količinu kipuće vode kako bi se sol otopila. Nakon toga ulijte hladnu vodu kako bi dobili otopinu. Ispirite time usta i iskoristite svu slanu vodu. Ponavljajte postupak barem dva puta dnevno, ali možete i više puta.

4. Metvica Listovi metvice imaju moć da ublaže zubobolju i oslabljuju osjet živca. Listove metvice možete ili žvakati ili ih suhe iskoristiti za čaj. Čaj od metvice možete koristiti za piće, ali preporučujemo da ga koristite za ispiranje ustiju.

5. Jabučni ocat Jabučni ocat djelovat će protuupalno na cistu na zubu. Natopite vaticu jabučnim octom i stavite na bolno mjesto. Držite ga na zubu dok ne osjetite olakšanje. Predlažemo da nakon toga usta isperete toplom vodom ili čajem od metvice ili žalfije.

Eto, sve što vam treba je tu. Sada se samo morate držati tih savjeta.

Play ponuda
Play ponuda