Najčešće zablude o sigurnom i zdravom seksu

U današnje vrijeme odgovore na mnoga pitanja, pa tako i ona o zdravlju, tražimo na internetu. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Stanford pokazalo je da tu vrebaju mnoge zamke i neistinite ili zastarjele informacije.

Voditeljica istraživanja Sophia Yen, specijalistica za adolescentsku medicinu na Lucile Packard Children’s Hospital, Palo Alto, otkriva pravu istinu koja se krije iza najčešćih zabluda kad je u pitanju siguran seks.

Na WC-školjci možete pokupiti spolno prenosivu bolest

Nije istina. Spolno prenosive bolesti ili infekcije ne mogu dugo živjeti izvan tijela, osobito ne na hladnoj i tvrdoj podlozi, poput WC-školjke. Međutim, treba pripaziti na ono što može izazvati dodir kože o kožu ili usta na usta. Poljupcem se može prenijeti herpes, pa čak i oralna gonoreja i klamidija. Kožne spolno prenosive bolesti su primjerice genitalne bradavice, herpes, svrab i stidne uši.

Ne može se zatrudnjeti tijekom prvog seksa

Vjerojatnost za trudnoću kod prvog seksa je jednaka kao i kod svakog idućeg odnosa. ‘Statistike pokazuju da 20 žena zatrudni u roku od mjesec dana nakon što su se upustile u spolne odnose’, kaže doktorica Yen.

Ne može se zatrudnjeti tijekom mjesečnice

Vjerojatnost je mala, ali ipak je moguće, osobito ako se ne koristi zaštita, poput kondoma ili kontracepcije. Neke žene imaju duge mjesečnice koje se preklapaju s početkom ovulacije, što znači da mogu biti plodne iako imaju menstruaciju. Primjerice, imate li kratak ciklus (21 dan), a mjesečnica vam traje tjedan dana. Imate li spolni odnos na samom kraju mjesečnice, mogli biste zatrudnjeti jer sperma može živjeti i do 72 sata u reproduktivnom traktu.

Žene trebaju napraviti Papa-test kad napune 18 godina

Papa-testovi se ne preporučuju u prve tri godine seksualne aktivnosti žena ili dok ne navrše 21 godinu. Preuranjeni Papa-test može zvučati bezazleno, ali stres – jer se to smatra neugodnim i invazivnim postupkom – koji ga prati može dovesti do toga da djevojke izbjegavaju odlazak kod ginekologa, pa tako i traženje sredstva za kontracepciju. Naime, većina slučajeva HPV-a sama od sebe prođe unutar tri godine. Samo u slučajevima da se HPV zadrži dulje – a tada će ih otkriti kasniji Papa-test – treba izazvati zabrinutost jer može prouzročiti tumor grlića maternice.

Tableta ‘za dan poslije’ uzrokuje pobačaj

Tableta poznata kao ‘dan poslije’ nije isto što i tableta RU-486 koja uzrokuje pobačaj. Dakle, ako ste trudni, a ne biste željeli biti, tabletom ‘za dan poslije’ nećete ništa postići.

Kontracepcijske pilule debljaju

Znanstvenici nikad nisu uspjeli dokazati da postoji povezanost između tableta za kontracepciju i gomilanja kilograma. Postoji samo jedna vrsta kontracepcije koja može dovesti do debljanja, a to je injekcija depo medroksiprogesteron acetata (DMPA), pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teksasu.

Cjepivo protiv HPV-a štiti od raka grlića maternice

Gardasil i cervarix su cervikalna cjepiva protiv raka koja blokiraju dvije vrste ljudskog papiloma virusa (HPV), a koji su najčešći uzročnici raka grlića maternice. Gardasil također štiti i od dvije vrste koje uzrokuju većinu genitalnih bradavica. No, oko 30 posto slučajeva raka grlića maternice neće spriječiti cjepivo. Stoga je važno da žene, bez obzira jesu li se cijepile ili nisu, redovito idu na Papa-test.

Često pranje vagine je zdravo

To nije istina jer vagina je ‘samočistač’. Često pranje može izazvati više štete nego koristi, pokazalo je istraživanje koje je proveo The National Women’s Health Information Center. Prirodna bakterija pronađena u vagini održat će je čistom i zdravom. Pretjeranim pranjem može se poremetiti ravnoteža te prenijeti vaginalne infekcije u jajovode, maternicu i jajnike. Osim toga, pranje ne štiti od spolno prenosivih bolesti ili trudnoće. Dovoljno je redovito održavanje higijene mlakom vodom i blagim, neutralnim sapunom.

Povratak na Net.hr