Nije bezazleno

ČEST PROBLEM KOD MUŠKARACA: Odlazite li često na WC tijekom noći, možda je stvar baš u ovome

Čest uzrok nokturije, pojačanog nagona za mokrenjem tijekom noći, je unos velikih količina soli u organizam.

Ovaj problem pogađa više od polovice muškaraca starijih od 50 godina, i iako je na prvi pogled trivijalan, znatno utječe na kvalitetu života jer isprekidan san vodi u stres i nervozu, piše Daily Mail.

Dobra vijest je da jednostavne promjene u načinu prehrane mogu značajno umanjiti nagon za noćnim mokrenjem, pokazalo je novo istraživanje.

Tim japanskih znanstvenika čiji je rad predstavljen u nedelju na kongresu Europskog društva urologa održanom u Londonu, pratio je 321 ispitanika tijekom tri mjeseca.

Rezultati istraživanja pokazali su da reduciran unos soli u značajnoj mjeri utječe na ublažavanje nagona za noćnim mokrenjem. Tijekom tri mjeseca, 223 ispitanika zamoljena su da dnevni unos soli smanje za 25 posto, s 10,7 na 8 grama, što je dovelo do rjeđih noćnih odlazaka u WC s prosječna 2,3 na 1,4 puta.

Grupa od 98 ispitanika zamoljena je da poveća dnevni unos soli s 9,9 na 11 grama, a broj njihovih odlazaka u WC tijekom noći porastao je s prosječnih 2,3 na 2,7.

Jednostavno rješenje za problem

Naravno, i potreba za mokrenjem tijekom dana je smanjena kod ispitanika koji su smanjili unos soli, ali za ukupnu kvalitetu života puno je značajnije smanjenje tijekom noći.

Natrij iz soli ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine u tkivima i krvi. Ako se konzumira previše soli, to može dovesti do pojačanog stvaranja urina, odnosno stanja poznatog kao poliurija.

U pojedinim slučajevima, to može biti uzrok oticanja, najčešće stopala ili zglobova, zbog zadržavanja viška tekućine.

JAKO DOBAR RAZLOG: Evo zašto biste se trebali popiškiti dok se tuširate

S obzirom da od slane hrane žeđamo, unosimo i više tekućine, što samo pogoršava problem.

“Rezultati ove studije su važni jer ukazuju na to da bi pacijenti mogli sami sebi u velikoj mjeri pomoći jednostavnom promjenom načina prehrane”, zaključio je dr Marcus Drake, urolog s Univerziteta u Bristolu.

Povratak na Net.hr