ČAK PET GODINA: / Mediteranska prehrana mozak čini mlađim

Image
Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL / ilustracija

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki znanstvenici.

22.10.2015.
10:17
Duško Jaramaz / PIXSELL / ilustracija
VOYO logo

Ranija istraživanja povezala su meditaransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljica istraživanja Yian Gu s njujorškog sveučilišta Columbia.

Za potrebe ove studije znanstvenici su se usredotočili na starije ljude s normalnom kognitivnom funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem. "Uspjeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske prehrane i boljeg stanja mozga", rekla je Gu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim magentnom rezonancijom pogledati u kakvom im je stanju mozak.

U usporedi s ljudima koji nisu redovno jeli mnoge sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga i više sivih i bijelih stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet godina starenja, zaključili su znanstvenici u časopisu Neurology.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo