Čajni napici sadrže manje antioksidanata od čaja

Potrebne doze antioksidansa, polifenola, koji mogu pomoći u sprečavanju cijelog niza bolesti nalaze se u toploj šalici skuhanog čaja ali ne i u kupovnim čajnim napicima.

24.8.2010.
14:30
VOYO logo

Znanstveno istraživanje o udjelu poželjnih antioksidanata u kupovnim buteljiranim pićima na bazi čaja otkrilo je kako kupci često ne dobivaju ono što su platili, piše Znanost.com. Ova pića ne sadrže navedene zdrave doze polifenola koji mogu pomoći u sprečavanju cijelog niza bolesti. Polifenoli su grupa prirodnih antioksidanata koji mogu pomoći u liječenju upala ili dijabetesa. A mnoga od popularnih pića koja su prošla analizu sadrže manje polifenola od jedne jedine šalice zelenog ili crnog čaja pripremljenog kod kuće.

"Kupci vrlo dobro razumiju koncept dobrobiti konzumacije čaja odnosno proizvoda na bazi čaja", navodi dr. sc. Shiming Li, koji je prezentirao rezultate novog istraživanja. Doktor Shiming Li na istraživanju je surađivao s profesorom Chi-Tang Hoomom i njegovim kolegama. "Ipak, postoji velika razlika između shvaćanja koliko je konzumacija čaja zdrava i stvarnog udjela poželjnih nutrijenata, u ovom slučaju polifenola, u komercijalnim pićima na bazi čaja. Rezultati analize takvih pića pokazali su ekstremno nizak udio polifenola."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ekstremno nizak udio polifenola, komercijalna pića na bazi čaja sadrže i neke nepoželjne supstance, poput velikih doza šećera i ostalih kalorija koje zdravstveno osviješteni kupci vjerojatno nastoje izbjeći.

Li i njegovi kolege izmjerili su udio polifenola u šest komercijalnih pića na bazi čaja različitih proizvođača. Polovica analiziranih marki pića gotovo da i nije sadržavala poželjne antioksidanse. Ostala su sadržavala tek malen udio polifenola. Li vjeruje kako tako malen udio polifenola ne može imati nikakav zdravstveni učinak, pogotovo ako se uzme u obzir velik udio šećera u analiziranim pićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest različitih čajeva koje je Li analizirao sadržavali su 81, 43, 40, 13, 4 i 3 miligrama (mg) polifenola po boci od pola litre. Za usporedbu, jedna šalica zelenog ili crnog kuhanog čaja sadrži između 50 i 150 mg polifenola, a košta nekoliko centi.

"Polifenoli su gorkog i oporog okusa. Ne bi li privukli čim više potrošača, proizvođači često žele maksimalno smanjiti gorčinu i oporost. Najjednostavniji način za postizanje takvog efekta jest dodavanje manje količine čaja. Zbog toga se smanjuje udio polifenola, ali se zato postiže mnogo ugodniji okus pića", objašnjava Li.

Prethodni članci:

arti-201003110740006 arti-201006170040006

T.T.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo