Jabučni ocat, uz to što nam savršeno začini salatu, ima brojne zdravstvene prednosti, od toga da zaustavlja štucanje, ublažava simptome prehlade, pa sve do toga da mu se mnogi ljudi okreću kao pomoćniku u borbi s dijabetesom, bolestima srca, visokim kolesterolom i debljinom. Evo neki od razloga zašto biste trebali pripaziti da uvijek imate bar jednu bocu jabučnog octa u smočnici:
1. Pomaže kod probavnih smetnji
Pomiješajte malo jabučnog octa s vodom. Ako se mučite s proljevom kojeg je prouzročila bakterijska infekcija, ovaj bi vam pripravak mogao pomoći zbog svojeg antibakterijskog djelovanja. Ljudi koji se bave narodnom medicinom tvrde da jabučni ocat sadrži i pektin, koji ublažava grčeve u želucu. Pomiješajte jednu ili dvije čajne žličice jabučnog octa s vodom i nekim bistrim sokom, poput onoga od jabuke i popijte odjednom.
2. Liječi štucanje
Ako vas muči štucanje progutajte jednu čajnu žličicu jabučnog octa, jer bi vas njegova kiselina trebala odmah 'ušutkati'. Jedna tinejdžerka poigrala se s ovom idejom i otišla korak dalje, te je napravila lizalicu koja sadrži jabučni ocat, tvrdeći da taj "tajni" sastojak poništava poruku koju štucanje pokušava poslati, jer stvara pretjeranu stimulaciju živaca smještenih u grlu, koji su odgovorni za grčenje mišića.
3. Ublažava grlobolju
Čim počnete osjećati naznake grlobolje i lagano zatezanje, zaposlite ubojicu bakterija - jabučni ocat, da u korijenu sasjećete nadolazeću infekciju. Dokazano je da većina bakterija ne može preživjeti u kiseloj okolini koju stvara jabučni ocat. Samo pomiješajte 1/4 šalice jabučnog octa sa 1/4 šalice tople vode i ispirite grlo tom tekućinom svakih sat vremena ili već prema potrebi.
4. Može smanjiti kolesterol
Iako je potrebno učiniti još istraživanja da bi se utvrdila definitivna poveznica između jabučnog octa i njegove sposobnosti da smanji kolesterol kod ljudi, 2006. godine otkriveno je da octena kiselina u jabučnom octu smanjuje loši kolesterol kod štakora. Također, japansko istraživanje je otkrilo da je 15 grama jabučnog octa dnevno smanjilo kolesterol kod ljudi koji su sudjelovali u istraživanju.
5. Sprječava lošu probavu
Popijte ovaj narodni lijek prije jela, pogotovo ako znate da ćete jesti nešto što vam zna teže pasti na želudac ili od čega možete dobiti zatvor ili nadutost. Pomiješajte jednu čajnu žličicu meda i jednu čajnu žličicu jabučnog octa u čaši tople vode. Popijte čudotvorni napitak pola sata prije jela.
6. Pročišćava začepljeni nos
Sljedeći put kad ćete se mučiti s punim nosom, zgrabite jabučni ocat. On sadrži kalij koji razrjeđuje sluz, ali i octenu kiselinu koja sprječava razmnožavanje bakterija koje pridonose začepljenju nosa. Jednu čajnu žlicicu jabučnog octa pomiješajte s čašom vode i popijte kako bi osigurali otčepljenost sinusa.
7. Pripomaže u gubitku kilograma
Nije nikakva novost da jabučni ocat pomaže pri gubitku kilograma. Razlog se krije u tome što njegova octena kiselina zatvara apetit, ubrzava metabolizam i smanjuje nakupljanje vode u tijelu. znanstvenici su uz to postavili i tezu da jabučni ocat utječe na način na koji tijelo probavlja škrob, što znači da na kraju manje kalorija ulazi u krvotok. Mi kažemo samo, živjeli!
8. Može vas riješiti prhuti
Jedan doktor, dr. Mehmed Oz, na svojoj stranici preporučuje tretmane jabučnim octom svima koji muče muku s prhuti. Kiselost jabučnog octa mijenja pH tjemena, zbog čega se gljivice suočeljavaju s otežanim rastom. Pomiješajte 1/4 šalice jabučnog octa s 1/4 vode i ubacite mješavinu u neku bočicu s raspršivačem, te posprejajte po tjemenu. Zamotajte glavu ručnikom i ostavite da odstoji tako 15 minuta do sat vremena, nakon čega normalno operite kosu. Za bolje rezultate, ponovite postupak dva puta tjedno.
9. Čisti akne
Jabučni ocat je sjajan prirodni toner nakon čijeg korištenja koža djeluje zdravije. Njegova antibakterijska svojstva drže akne pod kontrolom, a jabučne i mliječne kiseline koje se nalaze u ovom octu mogu omekšati kožu i napraviti lagani piling, smanjiti cvrenilo kože i uravnotežiti pH vaše kože.
10. Daje energiju
Vježbanje i povremena izloženost jakom stresu dovode do toga da se u tijelu nakupljaju mliječne kiseline, koje uzrokuju umor. Zanimljivo je da aminokiseline iz jabučnog octa mogu djelovati kao protuotrov u toj situaciji. Štoviše, jabučni ocat sadži kalij i enzime koji mogu poništiti taj osjećaj umora. Zato sljedeći put kad budete umorni dodajte žličicu ili dvije jabučnog octa u čašu rashlađenog soka od povrća ili vode, te ćete odmah zaplesati od poleta.
11. Smanjuje noćne grčeve u nogama
Grčevi u nogama često ukazuju na nedostatak kalija u tijelu. Budući da ga u jabučnom octu ima na pretek, kućni pripravak koji se preporučuje u ovom slučaju jest mješavina 2 čajne žličice jabučnog meda i žličice meda s toplom vodom. Popijte ako vas ulove grčevi, iako je velika šansa da dok se dignete iz kreveta, dođete do kuhinje i napravite napitak, grčevi i tako nestanu sami od sebe.
12. Uništava loš zadah
Ako vam u borbi s lošim zadahom ne pomaže ni učestalo, temeljito četkanje zubi ni korištenje vodica na ispiranje usne šupljine, pokušajte lošem dahu stati na kraj uz pomoć jabučnog octa. Isperite grlo s njim ili progutajte jednu žličicu octa (možete pomiješati s malo vode, ako vam je neizvedivo drugačije) kako biste ubili bakterije koje uzrokuju loš zadah.
13. Izbjeljuje zube
Probajte svako jutro usta isprati jabučnim octom. On će pomoći u uklanjanju mrlji sa zubnog mesa, uz to što će uništiti sve bakterije u ustima. Nakon toga možete normalno oprati zube, no jednom tjedno možete ih isprati i sa sodom bikarbonom kako bi dobili što veći sjaj i bijele zube. Uz to, kao alternativni oblik paste za zube možete koristiti sol.
14. Smanjuje modrice
Jabučni ocat ima protuupalna svojstva, pa korištenjem obloga umočenih u jabučni ocat možete ubrzano izblijediti tamnu boju modrice.
15. Pomaže u kontroli šećera u krvi
Nekoliko gutljaja jabučnog octa moglo bi balansirati vašu sliku šećera u krvi, dokazalo je nekoliko istraživanja koji su povezali to dvoje. Jedno istraživanje, u kojem su sudjelovali ispitanici oboljeli od dijabetesa tipa 2, a koji nisu uzimali inzulin, dokazalo je da kozumiranje dvije čajne žličice jabučnog octa prije spavanja uzrokuje nižu razinu glukoze u krvi ujutro. Drugo istraživanje na Sveučilištu u Arizoni pokazalo je da su ljudi, koji su otporni na inzulin, a koji su pili mješavinu jabučnog octa s vodom prije konzumiranja obroka bogatog ugljikohidratima, imali manji šećer u krvi poslije. Znanstvenici vjeruju da se ključ krije u antiglikemijskom učinku ove kiseline.