više uzroka / Ne ignorirajte ove simptome: Na što upozorava bol u listovima i kako je zaustaviti?

Image
Foto: shutterstock

Bolovi u listovima na nogama mogu se javiti pri hodanju ili u mirovanju, a može biti posljedica vježbanja, indikacija da krvožilni sustav funkcionira nepravilno ili da je potrebno promijeniti određene prehrambene navike

18.6.2024.
19:50
shutterstock
VOYO logo

Bolovi u listovima nogu mogu se događati u bilo koje doba dana, te mogu biti probijajući i dugotrajni. Neugodan osjećaj mogu prouzrokovati problemi sa žilama, kostima, ali uzrok može biti i nepovezan sa samom nogom, točnije listom noge. Najčešće se bolovi u listovima javljaju tijekom toplijih dana, a mogu biti povezani i s oticanjem nogu uslijed vrućine.

Bol u listovima noge: Najčešći uzroci?

List noge se sastoji od tri velika mišića - dva mišića gastrokneumijusa ili trbušasta mišića lista te mišić soleus ili široki listoliki mišić. U listu se također nalazi i jedan manji mišić naziva plantaris ili tabanski mišić. Osim mišića, tamo se nalaze i kosti - cjevanica te fibula ili lišnjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina bolova u listovima nogu nastaje zbog pretjerane aktivnosti mišića ili zbog ozljeda koje mogu uključivati oštećenja zglobova i ligamenata. Kosti i krvožilni sustav nogu su povezani s mišićima, pa svaki poremećaj u funkcioniranju tog sustava može rezultirati bolovima u listovima.

Istovremeno, bolovi u listovima, ako su dugotrajni i nasumični, mogu biti posljedica krvnih ugrušaka, proširenih vena ili problema s cirkulacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolovi u listovima nogu – simptomi

Ovisno o uzroku, bol u listovima drugačije se manifestira od osobe do osobe. Osim što kod određenih ljudi bol će biti povremena, također može varirati u intenzitetu - tupa ili oštra.

Vrsta boli ovisi o uzroku boli, a simptomi koji se pojavljuju su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • zatezanje u stražnjem dijelu noga
  • bol kod izvođenja određenih pokreta
  • oticanje nogu i listova
  • slabost i tromost nogu

Istezanje mišića lista

Ovaj tip ozljede se najčešće pojavljuje kod sportaša i kod osoba koje se bave fizičkim aktivnostima. Istezanje mišića lista najčešće se događa radi nedovoljnog istezanja mišića te nedovoljnog zagrijavanja mišića prije neke tjelovježbe ili trčanja maratona. Uobičajeni simptomi osim boli su oticanje te vidljivi podljevi krvi. Najčešće se ozlijedi medijalni trbušasti mišić te je to jedna od najčešćih boli nogu ispod koljena.

Image
BOLOVI U NOGAMA ISPOD KOLJENA: /

Ako imate ove simptome, vrijeme je da nešto hitno promijenite

Image
BOLOVI U NOGAMA ISPOD KOLJENA: /

Ako imate ove simptome, vrijeme je da nešto hitno promijenite

Pucanje tabanskog mišića

Jedan od čestih uzroka boli u listovima može biti i pucanje tabanskog mišića. Naime, plantaris ili tabanski mišić mekan je, tanak i malen, a kod čak 10% populacije uopće nije prisutan. Postoji mogućnost da uslijed nepravilnog izvođenja nekih vježbi ili pretjeranog pritiska na taj mišić može doći do pucanja što može izazvati jaku bol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčevi u listovima

Grčevi u listovima su česti i obično su bezopasno stanje u kojem mišići nogu iznenada postanu čvrsti i bolni. Česti su uzrok bolova u listovima koji mogu biti rezultat pretjeranog vježbanja, dehidracije ili nedostatka minerala u tijelu. Također, ozbiljnija stanja poput dijabetesa, nefunkcionalnih bubrega ili hipotireoidizma mogu uzrokovati grčeve. Nakon što grčevi prođu, može se osjetiti bol i osjetljivost u nozi još neko vrijeme. Oni se često javljaju tijekom noći, posebno tijekom spavanja.

Bakerova cista

Iako se naziva cistom, to je oteklina koja se može pojaviti u prostoru potkoljenice. Ovo će uzrokovati ukočenost i bol u koljenu. Najčešće nastaje uslijed bolesti zglobova kao što je artritis. Pojavljuje se kao proširenje burze te stvara upalnu reakciju, a lokalizira se točno iza koljena. Može se pojaviti i kao posljedica prenaprezanja ili ozlijede koljena. Može se povećavati, smanjivati i puknuti, te ako dođe do puknuća nastaju jaki bolovi u listu noge te oticanje. Liječi se fizikalnom terapijom i često se vraća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Upale vena

Iznenadni i jaki bolovi u listovima mogu biti posljedica upale vena. Površinske vene, ako dođe do upale, uzrokuju upalne promjene na koži koje nisu vidljive golim okom iako izazivaju velike bolove u listovima. Uz bol se u ovom slučaju osjeća i jaka osjetljivost na dodir, bol za vrijeme hodanja. U težim slučajevima može doći do povišene tjelesne temperature i upalnih promjena vidljivih na koži.

Povećana tjelesna težina

Iako možda neizravno, pretilost može uzrokovati teške bolove u listovima. Nakupljeno masno tkivo smanjuje tjelesnu pokretljivost, opterećuje kosti i zglobove na kojima stvara promjene. Ako je pretilost povezana s ravnim stopalima, to bi mogao biti uzrok bolova u donjem dijelu noge. Radi pretilosti može doći do bolova, oticanja, proširenih vena ali i problema s kralježnicom što je sve povezano sa stopalima i listovima jer je tijelo opterećeno viškom kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje boli u listovima

Kao što smo ranije spomenuli, liječenje će ovisiti o točnom uzroku boli. Iz tog razloga je najviše bitno da se riješite uzroka kako bi spriječili nastanak simptoma. Prije početka ikakvog samostalnog liječenja, obratite se svom liječniku kako bi dobili pravilnu terapiju. Ovo su najčešća rješenja:

  • mirovanje - kako bol mogu uzrokovati grčevi ili pretjeran rad mišića, mirovanje je prvo što će vam i liječnik preporučiti. Odmorite mišić te pričekajte da se upala povuče. Često je ovo jedina stvar koja je potrebna. Možete se poslužiti i štakama ako su simptomi previše jaki, jer će one smanjiti opterećenje na donji dio nogu
  • hladno, topli oblozi - pri osjećanju bolova, upalu bi mogli smanjiti oblozi. Možete koristiti led i čekati da se otopi ili stavljati hladne obloge s gazom natopljenom u ledenu vodu. Kako bi se upala suzbila možete pokušati i stavljati tople gaze, a posebice od čaja od koprive.
  • fizikalna terapija - ovo će vam preporučiti i pripisati liječnik ako su simptomi toliko jaki. Ona se koristi kod svih sportskih oboljenja jer pomaže poboljšati pokretljivost mišića i kostiju. Ovisno o bolovima mogu se koristiti različite metode i terapije - magnetne, električne ili samo vježbe.
  • gorka sol - napunite posudu toplom vodom i u nju stavite četiri žlice gorke soli. Ovo možda neće pomoći kod jakih bolova, ali će sigurno pomoći u opuštanju mišića i kostiju nakon cjelodnevnog hodanja ili sjedenja. Nakon 15 minuta ove kure, namažite ih hidratantnom kremom. Na ovaj način poboljšat ćete cirkulaciju krvi i smanjiti oticanje ako je do njega došlo.
  • razgibavanje mišića lista - ovo je najbolja prevencija prije početka ikakve tjelovježbe, ali i prije početka radnog dana. Zagrijavanjem mišića spriječit ćete šok i pritisak na stopalo i mišiće lista, te tako umanjiti mogućnost bolova u listovima.

POGLEDAJTE VIDEO: Legionela na zagrebačkom Rebru: Troje je umrlih

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo