Najnovije otkriće

BLOKIRA HORMON GLADI: Injekcijom mikroskopskih kuglica protiv debljine

Stručnjaci s Johns Hopkins University su otkrili da ubacivanje mikroskopskih kuglica u želudac može smanjiti glad i potaknuti gubitak težine. Tretman je minimalno invazivan.

Kuglice pomažu pri smanjivanju razine jednog od glavnih hormona koji kontrolira glad. Tretman je siguran i postiže dobre rezultate kod pretilih osoba, piše Daily Mail.

“Trenutno su dostupne dijete, vježbanje, invazivna kirurgija i slično. Uzbuđeni smo što možemo ponuditi još jedno sredstvo u borbi protiv ove epidemije”, rekao je doktor Clifford Weiss.

PRIPAZITE MALO NE SAMO ZBOG IZGLEDA: Debljina kod žena je iznimno opasna

U istraživanju je sudjelovalo šest žena i jedan muškarac, u dobi između 31 i 59 godina. Svi su bili ekstremno debeli, s indeksom tjelesne mase od 40 do 50, daleko iznad gornje granice debljine koja iznosi 30, ali inače su bili zdravi.

Mali rez u koži

Stručnjaci su pratili sve što im se događa tijekom prvog, trećeg i šestog mjeseca. Injektiranje mikroskopskih kuglica se obavlja kroz mali kateter ubačen kroz mali rez u koži na zglobu ili bedru.

Kuglice se usmjeravaju prema dijelu želuca koji se naziva fundus, a koji proizvodi veći dio hormona gladi.

INDEKS TJELESNE TEŽINE: I debeli ljudi mogu biti zdravi, ali ipak pripazite

Kod svih pacijenata došlo je do gubitka težine i dramatičnog smanjenja gladi.

“Kada se uporedi s operacijom podvezivanja želuca, ova procedura je puno manje invazivna i kraći je period oporavka”, pojasnio je Weiss.

Istraživanje je još uvijek u ranoj fazi.

Povratak na Net.hr