DRUGA ŠANSA / Bio je pijanica s prekomjernom težinom, a pogledajte ga sad! 'Transformirao sam se uz ova četiri jednostavna trika'

Image
Izvor: Shutterstock
16.3.2023.
19:16
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživač s Harvarda i biohaker dr. David Sinclair (53) bio je jednom nogom u grobu u svojim 30-ima, no njegova četiri svakodnevna lagana trika navodno su mu skratila starost DNK za deset godina, piše Insider.

David kaže da je iskoristio svoje znanje i iskustvo kao istraživač i molekularni biolog na Sveučilištu Harvard kako bi "odstario" sebe za deset godina. Unatoč tome što je prešao granicu sredine stoljeća, on tvrdi da DNK testovi pokazuju da je njegovo tijelo staro samo 43 godine.

Nakon što se udebljao i prekomjerno pio u svojim 30-ima, Davidu je prijetila rana smrt, pa je morao promijeniti stil života i započeti zdrave dnevne rituale. Dr. Sinclair podijelio je četiri jednostavna savjeta koja su namijenjena svima, a koja će, kako kaže, drastično smanjiti starost DNK.

Image
RODITELJI, OPREZ! /

Dječak se žalio na bol u ustima, nakon rendgena uslijedio muk: Majka nije primijetila što je pojeo, čudom ostao živ

Image
RODITELJI, OPREZ! /

Dječak se žalio na bol u ustima, nakon rendgena uslijedio muk: Majka nije primijetila što je pojeo, čudom ostao živ

Moja izračunata biološka dob u posljednjih deset godina ili više došla je do točke u kojoj se predviđa da ću živjeti barem desetljeće dulje nego što bih da nisam ništa poduzeo", otkrio je David koji je stručnjak za borbu protiv starenja i dobro je poznat u tom području te, osim sa svojim radom, 2019. godine proslavio i knjigom "Lifespan".

"Nitko ne želi biti bolestan desetljeće ili imati rak koji se razvlači ili biti slab. Ono o čemu zapravo govorim je sprječavanje tih stvari ili njihovo stavljanje u posljednji djelić života", kazao je dr. Sinclair.

Ponekad može biti dovoljno teško ustati s kauča, ali vježba je kamen temeljac prakse protiv starenja.

1. Vježbanje je nužno

Tko ne želi održati mišiće, poboljšati zdravlje srca, izbjeći pretilost i smanjiti upalu?

Dr. Sinclair je rekao da uvijek ima za cilj provoditi aerobne vježbe najmanje tri puta tjedno, od trčanja, plivanja, vožnje bicikla - ili čak samo brze šetnje.

2. Više manjih obroka

Dr. Sinclair kaže da konzumacija više manjih obroka dnevno dokazano pomaže u usporavanju starenja.

Ograničavanje prehrane na samo nekoliko sati dnevno može povećati osjetljivost na inzulin, štiteći od dijabetesa i omogućiti da otpad napusti tijelo.

"Nastojim pojesti svoj glavni obrok u nekoliko sati dnevno, kad god je to moguće. Taj period posta također je imao velike koristi za moju procijenjenu biološku dob", pojasnio je.

3. Mistična matcha

Dr. Sinclair pije dva matcha zelena čaja svaki dan. Poznato je da čajevi sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u ograničavanju oštećenja stanica i usporavanju starenja.

"Matcha ima molekule u sebi koje će spriječiti rak, između ostalog", kazao je.

4. Izbjegavajte toksične ljude na poslu

Biti pod stresom i susretati se s "kretenima" jednosmjerna je karta za kraći životni vijek, pojasnio je Dr. Sinclair.

Kronični stres može dovesti do srčanih problema, problema sa spavanjem, pretilosti i staničnih promjena koje ubrzavaju proces starenja.

A ako radite s kretenima, dr. Sinclair predlaže da svaki dan nađete vremena za svoje vrijeme nasamo koje ćete provesti u tišini i miru.

"Sve se više okružujem ljudima koji nisu toksični", istaknuo je.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču