Play ponuda

Bazeni ne smrde zbog klora nego jednog puno odvratnijeg razloga

shimmer fallback

Smrad koji se širi bazenom mnoge gotovo natjera da odustanu od plivanja, no vjeruju da tako treba biti.

16.8.2014.
9:16
Play ponuda

U svlačionicama bazena s razlogom stoji natpis da se preporučuje tuširanje prije plivanja. Naime, iako rijetko tko propušta tuširanje nakon posjeta bazena, trebali bismo znati da i pravilo o tuširanju prije ulaska postoji s razlogom.

"Ako se ne tuširate prije ulaska u bazen, u njega unosite sve što se nalazi na vašoj koži", ističe epidemiologinja Michele Hlavsa. To uključuje prirodne masti na koži, znoj, kozmetiku i ostale proizvode za osobnu higijenu, urin, te ostatke fekalija.

Sve ove tvari imaju jednu zajedničku stvar: nitrogen. A kad se nitrogen pomiješa s klorom u bazenu, formira se kloramin koji je problematičan iz dva razloga. Prvi je taj da se klor počinje vezati za njega, umjesto da nas štiti od bakterija u bazenu. Iako klor i dalje uspijeva uništiti većinu bakterija, nažalost one koje prežive, ako ih progutamo ili udahnemo tijekom plivanja, mogu uzrokovati jednu od gotovo 10.000 bolesti koliko ih se godišnje bilježi među Amerikancima koji posjećuju bazene, tvrdi LiveScience.

Drugi razlog za brigu jest činjenica da je kloramin razlog zašto bazeni mirišu tako kako mirišu. "Bazen koji nije opasan za zdravlje ne bi smio smrditi", napominje Hlavsa, unatoč tome što je većina nas suprotnog mišljenja. Miris kojeg obično povezujemo s bazenom uzrokuje kloramin, koji je odgovoran i za crvenilo očiju koje se javlja tijekom plivanja, a može biti okidač i za napade astme i uzrokovati neke iritacije kože, tvrdi Hlavsa.

A cijelo ovo vrijeme mi smo optuživali klor! Inače, treba znati da je klor postao široko korišten zbog svoje mogućnosti da pomaže u sprječavanju širenja dječje paralize. Hlavsa tvrdi da znanstvenici i dalje raspravljaju o rizicima koje nosi kloramin, pogotovo kad se zna da utječe na astmu, no ističe i da korisnici bazena mogu pomoći tako što će se tuširati prije ulaska u bazen, čime će osigurati opstanak klora, koji uništava bakterije.

Premda se najučinkovitije tuširanje sastoji od pranja sa sapunom, ispiranja i ponavljanja procedure, nizozemsko istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da i jednostavno ispiranje vodom 60 sekundi može itekoliko značiti.

Sljedeći put kad krenete na bazen, ako vam se ne da prije pod tuš, samo pomislite biste li se rado bacili u veliku kadu s hrpom nepoznatih ljudi. Ako je vaš odgovor negativan, znate što vam je činiti.

Play ponuda
Play ponuda