Njezino visočanstvo Pitaya

ATRAKTIVNO I MOĆNO: Zmajevo voće iznova pobjeđuje kao afrodizijak i čistač organizma

Kraljevsko ili Zmajevo voće u svijetu znano i kao Pitaja, po drugi put je proglašeno kao supernamirnica. Oku vrlo privlačna, u sebi krije blago koje donosi niz zdravstevnih dobrobiti. Smanjenje kolesterola, regulacija šećera u krvi, afrodizijačka svojstva samo su neki od njih.

Pitaja je plod južnoameričkog kaktusa iz vrste koje pripadaju rodu Hylocereus, a sadrži obilje antioksidansa, karotena, vitamina C, vitamina B2, B1 i B3, magnezija, fosfora, vlakna i kalcija. Izvana ga obavija lijepa crveno-ljubičatsta i nejestiva kora s bodljama, dok unutrašnjost krije bijelo ili crveno ‘meso’ – točnije, pulpa s crnim sjemenkama. Upravo te sjemenke su bogat izvor omega 3 masnih kiselina te djeluju na smanjenje kolesterola u krvi.

pitaja, pitaya

Zmajevo voće ima bogate nutritivne vrijednosti i to posebice za poboljšanje zdravlja očiju, poboljšanje probave u organizmu i smanjenje masnoća, poboljšanje metabolizma tijela, kao pomoć u formiranju zdravih zubi i čvrstih kostiju, za poboljšanje gubitka apetita i izgleda kože te poboljšavanje općeg imunološkog sustava tijela .

Kaktus cvjeta nekoliko puta svake godine. Cvijet je prekrasan, dug oko 15 cm i širok 30 cm u promjeru, cvjeta noću i odumre uz prve zrake sunca. Daje prinos nakon uspješnog oprašivanja noćnih oprašivača moljaca i šišmiša.  Iako u prirodi raste samo u Južnoj Americi, poljoprivrednici su uspjeli uzgojiti to zdravo voće na Tajlandu, Šri Lanci, Bangladešu i Filipinima.

pitaja, pitaya

 

 

Health.com

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr