Više mogućih razloga / Veliki porast smrti povezanih s Alzheimerovom bolešću u zadnjih 15 godina

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

U zadnjih 15 godina smrtnost povezana s Alzheimerom je porasla za čak 55 posto, ali postoji i objašnjenje

29.5.2017.
10:46
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Broj smrti povezanih s Alzheimerovom bolešću narastao je za 55 posto od 1999. do 2014. u Sjedinjenim Državama, prema statistici Centara za kontrolu i prevenciju bolesti objavljenima u četvrtak u toj zemlji.

Više je mogućih razloga porasta, a neki od njih su starenje američkog stanovništva, povećanje broja bolesnika u kojih je u ranoj fazi dijagnosticirana ta bolest te činjenica da sve više liječnika upisuje Alzheimer kao uzrok smrti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori izvješća CDC-a svrstavaju među razloge i smanjenje smrtnosti izazvane drugim patologijama u starijih osoba, kao što su infarkt i moždani udar. Tako je stopa smrtnosti pripisana Alzheimeru narasla sa 16,5 na 100.000 osoba u 1999. na 25,4 na 100.000 u 2014. godini, što je porast od 55 posto.

Sve više skrb preuzimaju članovi obitelji

Većina tih smrti vezana uz neki oblik demencije događa se u domovima za starije i nemoćne, iako se i taj trend smanjuje pa je u 2014. iznosio 54 posto u odnosu na 68 posto u 1999.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako sve više osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti umire u vlastitu domu, što govori da sve više za takve bolesnike skrb preuzimaju članovi obitelji. "Miljuni Amerikanca i članova njihovih obitelji duboko su pogođeni Alzehimerovom bolešću", kaže dr. Anne Schuchat iz CDC-a.

"S porastom Alzheimerove bolesti u populaciji koja stari, skrb u njihovu domu postaje vro važna"; navode autori.  Alzheimerova bolest je šesti uzrok smrtnosti u SAD-u s 3,6 posto udjela u cjelokupnoj smrtnosti u 2014. Taj oblik demencije je također i peti uzrok smrti među Amerikancima starijima od 65 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dob je najveći čimbenik za rizik oboljenja od Alzheimera jer velika većina bolestnika ima više od 65 godina. Manje osoba umire od kardiovaskularnih bolesti ili raka, što su dva vodeća uzroka smrti, dakle ima više starijih osoba i to povećava rizik od Alzehimera, navodi CDC.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo