Udruge stomatologa često objašnjavaju da karijes nastaje kad se hrana koja sadrži ugljikohidrate (šećere i škrob), poput mlijeka, grožđica, kolača, slatkiša, duže nalazi na zubima. Bakterije koje žive u ustima goste se na tim ostacima i kao rezultat stvaraju kiselinu. S vremenom ova kiselina uništi zubnu caklinu, što rezultira kvarenjem zuba.
No neki se ipak ne slažu s ovom teorijom. Dr. Weston Price i drugi holistički zubari smatraju da su glavni uzroci karijesa: nedovoljno minerala u prehrani nedovoljno vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) hranjive tvari koje se uzimaju nisu bioraspoložive jer ih narušeni probavni sustav ne apsorbira
Ako u prehrani nema dovoljno vitamina i minerala i/ili sadrži visoke razine fitata (iz žitarica, sjemenki, orašastih plodova, mahunarki), omjer kalcija i fosfora nije uravnotežen, pa se iz kostiju i zuba gube minerali.
Dakle, dugogodišnja uvjerenja da šećer uzrokuje karijes su istinita, ali prije svega zato što uzrokuje gubitak hranjivih tvari iz tijela.
Ipak, nije dovoljno samo izbjegavati slatku ili prerađenu hranu. Treba jesti hranu koja sadrži veće količine minerala i vitamina koji će izgraditi tvrdu zubnu strukturu.
Hrana na koju se treba usredotočiti:
kokosovo ulje, organski mliječni proizvodi (pogotovo maslac) životinja koje pasu travu, meso takvih životinja, plodovi mora organski kuhano povrće (uz juhe od kostiju) jetra
Ograničite unos namirnica koje su bogate fitinskom kiselinom, kao što su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, te hrane koja sadrži puno obrađenog brašna i šećera.
Dodaci prehrani:
fermentirano ulje jetre bakalara – bogato vitaminima A, D i K koji su topivi u mastima magnezij – potreban za učinkovito korištenje kalcija i fosfora hladetina – ohlađena juha od svinjskog mesa sa začinima i korjenastim povrćem odlična je za desni i probavu